– Jula er tung for mange

Ensomhet, sorg, depresjon eller sosiale problemer gjør at mange gruer seg til jul.

FORVENTNINGER: Julen er en av de mest symboltunge familiehøytidene, men forventningene til en lykkelig julefeiring kan for noen bli en ekstra belastning. – Man kan ha det vanskelig resten av året, men i julen forsterkes disse følelsene, sier førsteamanuensis og instituttleder Ingunn Skre ved institutt for psykologi ved UiT. Foto: Ronald Johansen 

Trenger du hjelp?
  • Mental helses hjelpetelefon, 116 123 (gratis, døgnåpen i jula)
  • Kirkens SOS (døgnåpen), 815 333 00
  • Røde Kors hjelpetelefon for barn og unge, 800 333 21 (gratis, mandag til fredag kl. 14-18)
  • Anonyme alkoholikere, 911 77 770 (11-15 hverdager og 18–22 hver dag)
  • Alarmtelefon for barn og unge, 116 111 (gratis nødtelefon)
  • Trenger du akutt hjelp? Kontakt legevakta som er døgnåpent alle dager. Ring sykepleier på telefon 116117.
nyheter

Julehøytiden forbindes gjerne med lykkelig samvær med familie og gode venner, god mat, flotte gaver og rekreasjon. Men for mange blir julen i stedet en ekstra belastning.

– Julen er en veldig symboltung familiehøytid, og selv om man kan ha de samme problemene hele året som for eksempel ensomhet eller sykdom, så forsterkes disse i jula. Er man alene, så blir det veldig tydelig i julehøytiden fordi man tror at ”alle” andre har det bra. Man har noen forventninger til hva jula skal være, sier førsteamanuensis og instituttleder Ingunn Skre ved institutt for psykologi ved UiT–Norges Arktiske Universitet.

  • Les også: Sønnen Jo forsvant på julaften (krever innlogging)

Omfavne sorgen

For familier som har mistet et kjært familiemedlem kan julen bli ekstra trist, kanskje spesielt den første julen etter at noen har gått bort. En tom stol rundt middagsbordet kan vekke et stort savn, men en sorgreaksjon er ikke unaturlig, sier Skre.

– Det ikke er noe galt i å sørge. Sorg er kjærlighet som har blitt hjemløs. Om julen er ekstra tung, så må man tenke på at det kommer andre dager, og de vil være lettere. Det er lov å være trist selv om det er jul, sier hun.

Tabubelagt ensomhet

Mange som har opplevd et dødsfall i familien velger å reise bort et annet sted i jula, eller å avtale å feire en annerledes jul med noen andre. For dem som er ensomme, kan det være fint å søke sammen med andre.

– Jeg vet om folk som feirer jul på Hurtigruta i et fellesskap med andre passasjerer, eller som deltar på felles julefeiring i regi av hjelpeorganisasjoner. Ensomhet i jula er fortsatt tabubelagt, og det er mange som skammer seg over å være alene i jula. Mange kan kjenne på følelsen av å være mindreverdig. Samtidig er det viktig å understreke at det går helt fint å være alene i jula, det er mange som velger det og som trives med det, sier Skre.

– Skru ned forventningene

Med forventningene om hva en vellykket julefeiring er, kan også psykiske lidelser forsterkes. Førsteamanuensis Ingunn Skre ved institutt for psykologi har følgende råd:

– De som er deprimerte sliter seg ofte ut i forberedelser. Jeg vil råde folk til skru ned forventningene. Tenk igjennom hva som er viktig i julefeiringen, og hva man kan droppe, sier hun.