Tromsø brann og redning har gitt ti utsalgssteder i Tromsø tillatelse til å selge fyrverkeri.

På parkeringsplassen utenfor K1 gjør «Festival fyrverkeri» og Rema 1000 de siste forberedelsene før de kan åpne opp for kunder.

– Vi regner med å være klare i løpet av dagen, så holder vi det gående hver dag til utpå ettermiddagen på nyttårsaften, sier Per Iversen i Festival fyrverkeri.

Les også: Ber folk bruke sunn fornuft.

Dobbel twist

Iversens medarbeider, Olav Seljelund, viser gjerne fram det mest spektakulære de har å by på i år.

– Det mest populære batteriet vi har heter «Thunder Cloud». Det er den som har vært den store vinneren i flere år. «Double Twister» er det vi kaller for kveldens høydepunkt. Den har 50 skudd og helt fantastiske kombinasjoner, forteller Seljelund.

«Thunder Cloud» får man til prisen 1.100 kroner, men skal du påkoste deg kveldens høydepunkt må du ut med intet mindre enn 1.750 kroner.

– Spektakulært fyrverkeri koster. Du kan selvfølgelig få gode effekter av mindre og billigere skyts også, men det vil jo variere, sier Seljelund.

Ingen nedgang

For noen år tilbake ble det innført forbud mot pinneraketter i Norge. Dette har ifølge Iversen ikke ført til noen nedgang i salget av fyrverkeri.

– Klart det er noen fra den litt gamle skolen som savner dem, men jeg opplever at folk har forståelse for forbudet og at de kanskje føler seg tryggere med disse formene for fyrverkeri, sier han.

Han understreker at det viktig å tenke på sikkerheten.

– Her i Tromsø er vi så heldige at vi har snø. Den hjelper å støtte opp bakkeraketter. Det er viktig at de står stødig, sier han.

– Det er store krefter i batteriene, legger Seljelund til.

Slutter aldri å leke

Seljelund viser de forskjellige pakkene som er til salgs.

– Vi opplever at mange av de eldre bruker penger på litt større ting, mens de yngre nøyer seg med litt forskjellig og mindre i pakkene. Det kommer jo an på hvordan man vil fordele fyrverkeribudsjettet, sier han.

Selv synes han det er moro med fyrverkeri.

– Man slutter aldri å leke, vettu. Lekene blir bare dyrere med årene, sier han og ler.