Brannvesenet ber folk bruke sunn fornuft på nyttårsaften

Tromsø brann og redning deler sine beste tips til fyrverkeriglade

SUNN FORNUFT: Varabrannsjef i Tromsø brann og redning, Kaj Christiansen ber folk om å lese bruksanvisninger og om å ha sunn fornuft når det kommer til fyrverkeri. Foto: Tom Benjaminsen  Foto: Tom Benjaminsen

Riktig bruk av stjerneskudd:

Kilde: www.sikkerhverdag.no

 • Stjerneskudd skal bare brukes utendørs.
 • Ikke bunt flere stjerneskudd sammen, da kan det bli store flammer som slår tilbake i hånda.
 • Hold det på strak arm, i god avstand fra andre mennesker.
 • Ikke vift foran ditt eget eller andres ansikt.
 • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå gnister i øynene.
Fyrverkerireglene

Kilde: www.sikkerhverdag.no

 • Planlegg oppskytningen i god tid. Finn et egnet sted og rigg til for avfyring.
 • Les bruksanvisningen nøye før bruk. Sett deg inn i produsentens anbefalinger, og legg merke til aldersgrensene.
 • Kontroller at fyrverkeriet ikke er skadet.
 • Sørg for at batteriet ikke kan velte. Disse på plasseres på rett underlag og støttes opp.
 • Bruk tennstav, ikke lighter, fyrstikker eller annen åpen flamme.
 • Bruk beskyttelsesbriller.
 • Bøy deg aldri over fyrverkeri som er tent på.
 • Ikke tenn fyrverkeriet på nytt dersom det ikke tenner ved første forsøk. Da må du la den stå i 30 minutter før den dynkes grundig i vann og leveres tilbake til forhandler.
 • Hold god avstand fra oppskytingen.
 • Begrens alkoholinntaket. Med alkohol i blodet reagerer du saktere, og du får dårligere vurderingsevne.
nyheter

TROMSØ: Selv om skadene på nyttårsaften har blitt kraftig redusert etter at forbudet mot pinneraketter kom, har brannvesenet fortsatt noen retningslinjer for bruk av fyrverkeri.

– Erfaringsmessig er det mindre personskader etter at forbudet ble innført. Det er bare en og annen gang at fyrverkeri er årsaken til branntilløp, sier varabrannsjef Kaj Christiansen.

LES OGSÅ: - Spektakulært fyrverkeri koster.

Ber om sunn fornuft

På nyttårsaften vil Tromsø Brann og redning ha normal vaktstyrke på jobb, med mulighet til å kalle ut folk om det skulle være behov for det.

Det viktigste folk burde tenke over før de sender opp fyrverkeri på årets siste dag, er å følge bruksanvisningen nøye, og å bruke sunn fornuft.

– Skal man fyre opp batterier må man finne seg en åpen plass. Benytt fyrverkeri på åpent lende, og passe på at fyrverkeriet ikke går mot folkemengder eller hus. Disse batteriene står støtt, men husk at de kan velte, sier Christiansen.

LES OGSÅ: Varsler pent vær på nyttårsaften

– Ikke tenn på to ganger

Når man skal tenne opp fyrverkeri anbefales man å bruke en glødestav foran lighter og fyrstikker, slik at ikke fyrverkeriet blir antent feil. Skulle du ikke lykkes i å få fyr, burde du ikke prøve en gang til.

– Du må ikke prøve gjentatte ganger. Virker det ikke, må du la det stå i 30 minutter før du dynker det grundig i vann, og så leverer det tilbake til leverandøren, sier Christiansen.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) minner på sine nettsider om at mange barn bruker første nyttårsdag til å lete etter fyrverkeri.

LES OGSÅ: Fjellfyrverkeriet får 30.000,- av kommunen

Pass på øynene

Ifølge tall fra DSB får mellom ti og 20 personer årlig øyenskader som følge av fyrverkeribruk.

– Derfor er det viktig å bruke beskyttelsesbriller. Det er også viktig å huske aldersgrensen, og å være varsom med alkoholbruk, sier Christiansen.

Han minner også om at store stjerneskudd kan antenne lett antennelig materiale.

– Som sagt, følg brukerveiledningen og bruk med sunn fornuft, sier han.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter