Innbyggerne langs Innlandsveien på Berg har i lengre tid vært plaget med at trafikken går forbi i høy fart.

Etter å ha observert nok en bil suse forbi på den bekmørke veien, ble det i midten av desember nok for Øystein Sandøy Larssen. Han skrev et innlegg på Facebook om hendelsen, og responsen fra naboene har vært stor.

– Dette dreier seg egentlig ikke om enkeltepisoder. Dette er bare eksempelet på et større problem, sier Larssen da iTromsø snakker med han.

Han sier at kjernen i problemet er mangel på trafikkontroller og andre sikkerhetstiltak på strekningen. Dårlig skilting, ingen gatelys og for høy fartsgrense er hovedproblemene.

Ifølge Larssen er det flere beboere som ikke lenger tør gå langs veien, i frykt for å bli meid ned.

Følger ungene til bussen

Også Nina Mikkelsen, som også bor i området, er skremt over hvordan enkelte kjører på den tidligere hovedinnfartsåren.

– Etter utbyggingen i området er det blitt mye mer trafikk på veien. Det kan sammenlignes med da Innlandsveien var hovedveien inn til Tromsø, og da var det flere dødsulykker og ulykker hvor personer ble kvestet for livet på denne strekningen, sier Mikkelsen.

Selv har hun valgt å ikke la døtrene Pia Mari (8) og Ada Kristin (7) gå alene til skolebussen. Da må de nemlig krysse den farlige veien – og det på en strekning hvor forbikjøringer er vanlig. Derfor følger enten Mikkelsen døtrene til bussen og venter der sammen med dem, eller hun kjører dem til skolen.

– Vi frykter at noen skal bli påkjørt og drept, og sånn som folk kjører her, så er det stor sjanse for at det kan skje, sier Mikkelsen.

Også hun håper kommunen vil gjøre noe med sikkerheten på veistrekningen.

– Jeg mener de bør sette ned fartsgrensen på strekningen, og få UP til å holde kontroller. Dessuten bør det settes opp gatelys, for her er det helt mørkt når ungene skal på skolen, sier Mikkelsen.

Ønsker fartskontroller

Flere naboer har nå gått sammen, og forbereder et innspill til trafikksikkerhetsplanen kommunen sender ut på høring over nyttår.

– Vi ønsker primært å få ned hastigheten, og få bedre skilting i området. Deretter ønsker vi gatelys og gang- og sykkelsti, sier Øystein Sandøy Larssen.

Både han og andre naboer har kontaktet UP og bedt dem ta stikkprøver på strekningen. De har også stilt egne innkjørsler til disposisjon. Foreløpig er det ikke gjennomført kontroller der. Larssen mener det må skje noe med veistrekningen snart hvis man skal unngå en alvorlig ulykke.

– Vi er jo ikke så mange som bor her, men vi mener likevel at det er et dårlig argument.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med UP, men de har ikke anledning til å se på saken før etter nyttår.

Leder for ordensseksjonen i politiet, Hans Martin Moen, kan imidlertid fortelle at de stadig får inn meldinger fra publikum om slike tilfeller, og at de da sender meldingen videre til operasjonssentralen slik at de kan foreta kontroller. Om de har fått henvendelser om Innlandsveien, kan han ikke svare på.

Vil se på saken

Fagleder for park og vei i Tromsø kommune, Håkon Gjertsen, sier at de vil se på saken hvis beboerne henvender seg til kommunen om forholdene.

SKOLEBUSSEN: Ada Kristin (7, t.v.) og Pia Mari (8) er to av mange barn som hver dag tar skolebussen fra Innlandsveien. Det går to busser til barneskolen og en til ungdomsskolen hver dag. Foto: Ingvild Vik
MØRKT: Det er ingen gatelys på veistrekningen, og om vinteren er det bekmørkt her når barna skal gå til skolebussen. Foto: Ingvild Vik