Journalistminnet 2015

I kommunestyret for 200. gang

28. oktober i år gikk de heteste politiske debattene om hvorvidt elbiler skal få kjøre i kollektivfelt – og om det gamle eller det nye byrådets økonomiske forståelse var den riktige.
nyheter

Hvordan jeg vet det? Det var nemlig de to sakene som opptok politikerne i kommunestyret aller mest.

Kommunestyremøtet i oktober var mitt 200. kommunestyremøte på pressebenken. På bakerste benk var vi samlet – vi tre kollegaer som har fulgt kommunestyrene i årevis sammen – Lars Egil Mogård fra NRK, Inger Præsteng Thuen fra Nordlys – og meg.

Det første jeg dekket var i september 1995, ifølge mine egne notater.

Det var et av de siste som ble ledet av Erlend Rian (H), og jeg var sendt i kommunestyret av min daværende arbeidsgiver NRK Troms. Jeg husker ærlig talt ikke hva møtet dreide seg om, men jeg husker at det foregikk i festsalen til Sparebanken Nord-Norge – og at det var mange kommunestyrerepresentanter som hadde mye på hjertet.

Muppet Show

Den gang var det hele 69 politikere som skulle styre byen, og det var i denne perioden at begrepet «Muppet Show» oppsto, ettersom TV Tromsø sendte fra møtene.

TV-sendingene gjorde de mest taletrengte lokalpolitikerne til bykjendiser og de var mer enn villig til å bygge opp om sitt image og status.

Sylskarpe ordvekslinger mellom Geir Finne, Tor Zachariassen, Steinar Dreyer, Charlotte Kristiansen og Gunnar Pedersen – for å nevne noen få – kunne pågå i evigheter, og møtene endte gjerne først ved midnatt.

Alle røkte som skorsteiner på den tiden, og det var lydoverføring fra talerstolen til røykerommet ved siden av festsalen. Der inne satt politikerne og forberedte sine innlegg, skravlet og rullet sigaretter ...

Mer profesjonelt

I dag er politikken langt med striglet og profesjonell, og antall representanter er kuttet ned til 43. Det er innført nye retningslinjer med begrenset taletid, regler for replikkvekslinger, maks-lengde på møtene og langt hardere styring fra dirigentbordet.

Det er fortsatt direktesending fra rådhuset, men nå foregår sendingene over internett, og det er kommunen selv som er kringkaster.

Spørsmålet er om det drives bedre politikk nå enn da. Jeg vet ærlig talt ikke, men interessen for politikk er ikke like stor blant publikum – til tross for at vedtakene som blir fattet er viktige for byens innbyggere på en mengde områder.

Folk bryr seg mindre om politikk – i hvert fall om man skal tolke lesertallene til lokalmediene. Jeg har i alle fall planer om å fortsette min gjerning på bakerste benk – kanskje ikke i 200 møter til, men i desember 2019 – etter neste kommunevalg – vil jeg passere 250 møter.