Det nye busstilbudet med flere avganger og nye ruter fra 2. november ble lansert med brask og bram av Tromsø kommune og Troms fylkeskommune. Ferske tall fra Troms fylkestrafikk viser at antall bussreisende økte fra 781.160 i november 2014 til 797.928 i november 2015. Det er en økning på 16.768 passasjer, eller 2,15 prosent. Tallene gjelder for bussrutene 20 til 44.

Tredje best i Norge

– Selv om vi ikke hadde noen konkret målsetting om trafikkvekst før de nye tilbudene ble satt i gang, forventet vi at flere ville ta bussen. Tilbakemeldingene vi har fått er bra, spesielt om kortere reisetid, sier direktør Kurt Bones i Troms fylkestrafikk.

I Tromsø er andelen daglige reiser som skjer med kollektive transportmidler rundt 12 prosent, som er tredje best i Norge.

– Sånn det ser ut, er de nye rutene godt mottatt. Vi ser høyere gjennomsnittstall på flere av rutene, enkelte med en betydelig økning. På rute 35 har vi et passasjersnitt på 54, det er utrolig bra. Det er tydelig at vi har truffet med bussatsingen, sier ruteplanlegger Harald Pettersen.

På samme nivå

I sommer fikk kommunen og fylkeskommunen 260 millioner kroner av den såkalte belønningsordningen for at enda flere skal bruke buss, sykkel eller gange fremfor bil i perioden 2015 til 2018.

De siste årene har kollektivbruken økt i Tromsø som følge av befolkningsvekst og at flere velger buss fremfor privatbil. Nå opplever Troms fylkestrafikk at antall passasjerer i 2015 blir omtrent det samme som i fjor.

– Tendensen er at trafikken i 2015 er på samme nivå som i 2014 og at vi ikke får veksten vi har sett før.

Sensorer på bussene

Direktøren i Troms fylkestrafikk har ingen god forklaring på hvorfor det er stagnasjon, men tror det kan henge sammen med innføringen av mobiletten. I november ble det solgt 42.000 mobiletter, mesteparten i Tromsø. Ifølge Bones gjaldt 32.000 av mobilettene voksenbilletter for én sone i Tromsø.

– Antall mobiletter stiger måned for måned. I en stresset hverdag glemmer kanskje bussjåførene å registrere manuelt dem som reiser med billett kjøpt med mobiltelefon.

Nå ønsker Troms fylkestrafikk å ta i bruk et system som bussene i Oslo bruker, for å få nøyaktig antall busspassasjerer.

– I løpet av 2016 har vi en målsetting om å få sensorer i alle bussene som registrerer når og hvor passasjerene går på og av bussen. Det vil også hjelpe oss i ruteplanleggingen, sier Kurt Bones.

FORVENTET: Ifølge direktør Kurt Bones i Troms fylkestrafikk forventet de flere passasjerer som følge av flere avganger. Foto: Tom Benjaminsen