Krisesenteret i Tromsø og omegn som er det kommunale tilbudet for mennesker utsatt for vold i nære relasjoner i totalt ni kommuner, holder til på hemmelig adresse i Tromsø. Leder Hanne Stenvaag vil ikke si konkret hvor mange som nå bor på krisesenteret, men bekrefter at det er noen familier som tilbringer høytiden på krisesenteret.

– Vi har hatt en rimelig tradisjonell julefeiring med julemat, juletre og julegaver. For oss er det viktig å normalisere høytiden. Jula er en tid som er full av følelser og minner, og det er ikke bare enkelt for folk som er nødt til å bo på krisesenteret, sier Stenvaag.

Mer pågang etter ferien

Vold i nære relasjoner er fortsatt tabubelagt, og nasjonale undersøkelser viser at forekomsten av alvorlig partnervold er større enn de som kontakter hjelpeapparatet. De ansatte ved krisesenteret i Tromsø og omegn vet at mange voldsutsatte velger å holde ut for barna sin skyld spesielt i ferier og store familiehøytider. Årsrapporten for 2014 viser en nesten tredobling i antall overnattingsdøgn, og selv om tallene for i år ennå ikke er klare, ser de også en økning i antall dagbrukere.

Les også: Johanne opplevde voldtekt. Nå vil hun hjelpe andre.

– Mange forbinder krisesenteret som et sted man skal bo, men vi har også et dagtilbud. Det er et lavterskeltilbud der man kan ringe oss eller komme til oss dersom man trenger noen å snakke med, få avklart rettighetene sine eller bare behøver et sted å være. For mennesker som lever i et forhold preget av psykisk vold har ofte vanskelig å se sin egen situasjon, og da kan det hjelpe og snakke med noen om det, sier hun.

Kapasitetsproblemer

Det døgnåpne krisesenteret i Tromsø og omegn har per i dag fire boenheter hvor familier kan bo i en lengre periode, og de samarbeider tett med de to andre krisesentrene i Troms dersom de ikke har kapasitet til å ta imot flere.

– Vi jobber med å få et større bygg slik at vi kan ta imot flere på sikt, men det er viktig å understreke at vi strekker oss langt for å hjelpe alle de som tar kontakt med oss. Vi samarbeider med andre krisesentre rundt omkring i regionen og i landet for øvrig, sier leder Hanne Stenvaag.