UiT: Juleferien er over for UiT-rektor Anne Husebekk, og 2016 starter med å skape én felles universitetskultur mellom Tromsø, Harstad og Narvik.

– Vi skal få det til å være ett universitet, og at alle skal føle seg som ansatte og studenter ved UiT. Det er ikke sånn at høgskolekulturen forsvinner på 1-2-3. Så dette må vi jobbe med hele neste år, sier Husebekk.

Blant annet består dette i å få representanter fra skolene inn i ledelsen på UiT.

– Vi skal forsøke på alle måter å vise at vi har blitt større og har fått flere. Vi tar oppgaven med en felles kultur på alvor, sier hun.

Les også: Tall fra Tromsøundersøkelsen avslører økt bruk av smertestillende

Ikke uproblematisk

Selv om rektoren mener folk virker fornøyde, så har det vært intenst før fusjonen gikk gjennom.

– Det har vært harde diskusjoner og forventninger blant fagansatte og politikere. Det har vært intenst før vi har fått det til, sier Husebekk.

Hun forteller at hun har mottatt flere e-poster som vitner om at folk er fornøyde.

– Det er alltid sånn at i fusjoner vil det være endringer som ikke alle oppfatter som positive. Det er en overgang for et tidligere høyskolemiljø å komme over i et universitet, sier hun.

Les også: UiT-student til nordisk mesterskap i styrkeløft

Positivt for studentene

Ifølge rektoren vil ikke studentene ved de tidligere høgskolene merke noe særlig forskjell til å begynne med.

– Studiene deres vil bli gjennomført på samme måte som de startet på, sier hun.

Husebekk mener fagmiljøene ved skolen vil bli styrket med fusjonen, og viser til eksemplene sykepleiermiljøet og teknologimiljøet som vil bli betydelig større.

– Det blir mye positivt. Det er jeg overbevist om, sier hun.

Les også: Sjekk hva på UiT som skal oppkalles etter Mohn

Større rolle internasjonalt

UiT som breddeuniversitet har alltid hatt en viktig rolle regionalt, men også nasjonalt og internasjonalt. Dette ønsker de å dra nytte av nå som det kommer så mange flyktninger til Norge.

– Vi har mange internasjonale studenter og ansatte, og dette vil jeg tro blir viktig når det også gjelder integrering av flyktninger som kommer til landet. Vi vil ta vår rolle i den krisen, og vil være aktive på å tilby flyktninger plass på universitetet. Det er nå en nasjonal oppgave med å finne ut hvilken kompetanse de syriske flyktningene har fra skolen fra før, og om det lar seg gjøre. Denne oppgaven holder på å bli løst, sier Husebekk.

Hun gleder seg nå til å ta fatt på 2016 og oppgavene som venter.

– Det har vært deilig med juleferie, men det blir deilig å komme tilbake og ta tak i store, nye oppgaver, sier hun.