Redningsmann omringet av sulten hvalflokk

Ute på oppdrag fikk mannskapet på redningsskøyta «Oscar Tybring IV» seg en opplevelse de sent vil glemme. Remi Andre Malmberg, som dykket ned i vannet, fikk nærkontakt med hval.

UNIK OPPLEVELSE: Redningsmann Remi Andre Malmberg (50) har aldri opplevd å være så tett på spekkhoggere. – Det var fantastisk, men kanskje i overkant spennende å ha så store dyr bare noen meter fra deg, sier han. Foto: Privat 

nyheter

Mannskapet om bord på redningsskøyta «Oscar Tybring IV» fikk søndag kveld ved 22.30-tiden beskjed om at en 27 meter lang sildebåt hadde havarert i Kaldfjorden. Båten hadde fått fiskenota i propellen, og da redningsmannskapet ankom stedet, var båten omringet av både sultne måker og en stor flokk med spekkhoggere.

– Vi observerte rundt 13 spekkhoggere som svømte rundt båten, og som forsynte seg av silda som hadde sluppet ut av den ødelagte nota. De var veldig aktive i nattemørket, sier Remi Andre Malmberg, som er overstyrmann, redningsmann og dykker om bord på Oscar Tybring IV.

LES OGSÅ: Reagerer på nærgående hvalturister

Høy puls under vann

Mannskapet bestemte seg for å slepe den havarerte sildebåten lenger inn i fjorden for å forsøke å bli kvitt spekkhoggerne, før Malmberg dykket ned i det mørke vannet for å skjære løs nota fra propellen. Under overflaten hadde han bare lyset fra hjelmen og redningsmannen sier at han så veldig lite. Plutselig fikk han beskjed fra mannskapet om bord at han hadde besøk. To spekkhoggere hadde fulgt etter redningsskøyta.

– Da jeg vred på hodet så jeg en 7–8 meter lang spekkhogger som lå på min venstre side, omtrent fire meter unna meg. Jeg tittet ned og så en annen spekkhogger rett under meg. Jeg må innrømme at jeg fikk høy puls da. Det er vanvittig store og flotte dyr, men de kan klart også gjøre stor skade om man er uheldig, sier han til iTromsø.

Det var nettstedet Maritime som omtalte saken først.

LES OGSÅ: Gull i kjølvannet av havets sølv

Nysgjerrige spekkhoggere

Malmberg var tilkoblet nødvendige slanger fra båten, og med to store spekkhoggere svømmende i nærheten av ham, var han bekymret for hva som kunne skje om de viklet seg inn i slangene.

– Jeg ble veldig oppmerksom på hvalene som lå så nært, og jeg så meg hele tiden rundt for å vite hvor de var. De var veldig rolige, og det virker som om de var nysgjerrige på meg. Det virket nesten som om de holdt et øye med meg, sier Malmberg.

LES OGSÅ: Turistnæringa langer ut mot "hvalpirater" (Pluss-sak)

Spennende opplevelse

Redningsmannen var under vann i omtrent 30 minutter til tanken var tom for oksygen. Mannskapet bestemte seg for å slepe båten til kai i stedet for å dykke ned igjen, og trygt til kai kunne de fullføre jobben.

– Det var ikke aktuelt å dykke ned igjen til tross for at hvalene ikke virket å være aggressive. Jeg var ikke redd, men det er klart at man gjør seg noen tanker når du har en åtte meter hval bare noen meter fra deg. Jeg har sett hval fra båten før, men aldri vært så tett innpå dem. Det var en utrolig spennende opplevelse, kanskje i overkant spennende, ler Malmberg.