Etter at Tromsø bibliotek innførte selvbetjening 12. mars i fjor registrerte de 12.309 innlogginger ved hovedbiblioteket og filialene i Kroken og Tromsdalen i løpet av 2015. Biblioteksjefen vet imidlertid ikke det nøyaktige antallet som har benyttet anledningen til å besøke biblioteket utenom åpningstidene mellom klokken 07.00 og 22.00, fordi flere har gått inn på samme innlogging.

Få negative episoder

– Vi vet at flere som har logget seg inn har hatt med venner og bekjente, og det er lov. I tillegg er det nok sikkert noen som sniker seg inn samtidig, sier Paul Henrik Kielland.

Til tross for at mange tusen har vært på biblioteket etter at de ansatte har gått hjem, har det etter biblioteksjefens mening gått veldig bra.

– Erfaringene viser at dette er en suksess, og det har vært veldig få negative episoder. Det har hendt det har vært litt rotet, men de fleste oppfører seg pent og rydder etter seg. Selvbetjent bibliotek har kommet for å bli. Det er artig å se at det fungerer.

Mange studenter

Før de innførte ordningen med selvbetjening var Kielland i Danmark for å høste av erfaringene med selvbetjening der.

– De hadde bare positive erfaringer. En stor gruppe av dem som bruker Tromsø bibliotek er studenter. De bruker biblioteket som lesesal og kollokviested. Selvbetjeningen har gjort det enklere å bruke biblioteket.

Biblioteksjefen har ikke nøyaktig antall på hvor mange av bibliotekets lånere som har inngått en kontrakt med biblioteket, men tror det dreier seg om mellom 4.000 og 5.000.

510.000 besøkende

For første gang har biblioteket vært tilgjengelig alle helligdagene i jula og nyttårshelga. Over 800 innlogginger viser at mange har vært innom i løpet av jul og nyttår. Kielland har også sjekket hvem som bruker selvbetjent-ordningen mest.

– Ved hovedbiblioteket har vi registrert 666 innlogginger og rundt 150 ved de to filialene. De har lånt bøker og lest tidsskrifter. Jeg var inne i jula og så på navnene på brukerne, og det var ei god blanding mellom tradisjonelle norske navn og mange med flerkulturell bakgrunn, sier Kielland.

Biblioteket hadde i fjor i alt 510.00 besøkende innom dørene, som er 14.000 flere enn i 2014. Økningen skjer etter at det har vært en liten nedadgående trend.

– Den stoppet opp i fjor og det er nærliggende at det er selvbetjening som har gitt økt besøk. Folk velger å oppsøke biblioteket på andre tidspunkt, de stikker innom å leverer bøker før jobb eller henter bøker de har reservert etter jobb.

Ti på topp 2015

I 2015 gikk utlånet av bøker opp med 10.000, mens lån av cd-er og dvd-er gikk tilsvarende ned ved hovedbiblioteket, noe biblioteksjefen forklarer med at folk i større grad streamer film og musikk. Det ble registrert alt 272.000 bokutlån, 9.400 flere bøker og 600 flere lydbøker. Lånet av ebøker ligger på 2,5 prosent av det totale utlånet – det vil si at det i fjor ble lånt ut rundt 8.500 ebøker.

Slik ser lista ut over de ti mest lånte voksenbøkene for 2015:

1. «Blod på snø» av Jo Nesbø

2. «Elizabeth er borte» av Emma Healey

3. «Løvetemmeren» av Camilla Läckberg

4. «Den grenseløse» av Jussi Adler-Olsen

5. «De usynlige» av Roy Jacobsen

6. «Mi briljante venninne» av Elena Ferrante

7. «Mørketid» av Jorun Thørring

8. «Stoner» av John Williams

9. «Den ene pluss en» av Jojo Mojes

10. «Svøm med dem om drukner» av Lars Mytting