Ble akutt syk av gass- lekkasje på skolekjøkkenet

En gasslekkasje fra ventilasjonsanlegget på kjøkkenet på Breivika videregående skole gjorde at flere elever ble akutt syke. 40 elever ble sendt hjem etter hendelsen.

EVAKUERTE: Andreårselev ved kokk- og servitørfag Jon Erlend Matre (17) var en av de om lag 40 elevene som ble evakuert fra kjøkkenet på Breivika videregående skole etter en gasslekkasje tirsdag ettermiddag.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

BREIVIKA: Tirsdag ettermiddag var alle elevene som går andreåret ved restaurant- og matfaget på Breivika videregående skole i gang med kjøkkentjeneste på skolen, da flere av elevene kjente en rar lukt bre seg på kjøkkenet. Like etter begynte mange å hoste. Elev Jon Erlend Matre (17) var til stede og ble selv også syk.

– Det var en veldig spesiell lukt, og flere av elevene begynte å hoste. Mange fikk vondt i brystet, og noen ble ordentlig dårlige. Jeg har fortsatt litt vondt i brystet nå i kveld flere timer etterpå.

LES OGSÅ: Fant brennbar væske i kloakken

Evakuerte kjøkkenet

Det var rundt ti elever som oppholdt seg på kjøkkenet da dette skjedde. En lærer som ikke hadde vært inne på kjøkkenet tidligere kom inn og ba elevene om å komme seg ut så raskt som mulig etter å ha kjent den spesielle lukta.

– Vi evakuerte kjøkkenet rundt klokken 13.00 og gikk ut for å få frisk luft. Vaktmesteren gikk inn på kjøkkenet for å inspisere, og vi gikk bare inn igjen for å pakke bort maten som vi holdt på å tilberede, sier Matre.

Han synes at opplevelsen var skremmende, spesielt siden det er snakk om gass.

– Det var ingen alarm som gikk av. Man skulle tro at man ville hatt en slags sikkerhetsfunksjon på kjøkkenet ved slike gasslekkasjer, det kunne jo blitt ordentlig farlig om det hadde utviklet seg, sier eleven.

LES OGSÅ: Undervisningsbil stjålet fra Breivika

Ventilasjonsanlegget slo seg av

Avdelingsleder Erik Kjellman Jæger bekrefter at det var en gasslekkasje fra ventilasjonsanlegget som førte til at elevene ble dårlige. Han forklarer at selv om gasslukten kan føre til ubehag om man puster det inn, så er det ikke farlig.

– Vi har UV-lysrør i ventilasjonsanlegget som produserer gass for å løse opp fett. De skal normalt slå seg av automatisk når ventilasjonsanlegget ikke er i bruk. Jeg har fått beskjed om at ventilasjonsanlegget plutselig slo seg av mens elevene var inne på kjøkkenet, og da har altså gassen lekket ut i rommet. Man kan bli uggen og kvalm av lukta, men det er altså ikke farlig, sier Jæger.

Kontrollerer anlegget

Avdelingslederen sier at de straks iverksatte lufting av rommet da de fikk beskjed om at ventilasjonsanlegget var slått av, og elevene ble sendt hjem. Ventilasjonsanlegget ble også satt i gang igjen kort tid etter. Onsdag er det ikke planlagt noen aktivitet på kjøkkenet, og servicemannskap skal da kontrollere ventilasjonsanlegget.

– Ventilasjonsanlegget skrus av og på automatisk. UV-lysene skal normalt kobles ved stopp, og vi vet ikke hvorfor UV-lysrøret som produserer gass ikke slo seg av i dag. Vi har fysisk slått av alle rørene nå.