Trollbakken: Da Sture Medby ble pensjonist i 2011 kom ideen opp om å undervise eldre i engelsk på Heracleum. Interessen var imidlertid så voldsom at han måtte dele deltakerne i flere grupper. Snart er det klart for vårsemester i «daglig engelsk» på tre nivåer, beregnet for alt fra nybegynnere til viderekomne.

Følg iTromsø på Facebook!

Mer disiplinert

– De siste årene har jeg hvert semester undervist i engelsk på ulike nivå, fra dem som ikke har hatt engelsk på folkeskolen til pensjonerte lærere som vil friske opp engelsken. Jeg synes det er artig og jeg liker å være sammen med folk, sier den pensjonerte engelsklæreren.

Medby har en variert utdannings- og yrkesbakgrunn. Etter lærerskolen studerte han engelsk, og i perioden 1968 til 1983 underviste han i språket på Sommerlyst skole. Etter å ha jobbet på rådhuset siste del av sitt yrkesaktive liv, fant han ut at han ville ta opp igjen lærergjerningen som pensjonist.

– De eldre er mer disiplinert enn ungdomsskoleelevene. Folk er oppegående og er interessert i å lære.

Flau over foreldrene

Det har ballet på seg og nå kjører han engelskkurs hver tirsdag fra slutten av januar til slutten av april. Aldersspennet på kursdeltakerne varierer fra 63–64 år og til rundt 80 år. Undervisningen foregår både på Heracleum og hjemme hos ham selv i peisestua, som er gjort om til klasserom.

Ifølge Medby har de eldre ulik motivasjon for å lære språk, men det som går igjen er at de har reist mye til Syden opp gjennom årene.

– De har ikke fått slippe til for å snakke engelsk fordi barna har stått for snakkingen, og de blir flaue på foreldrenes vegne på grunn av foreldrenes manglende engelskkunnskaper. Det er ofte bare snakk om en mental sperre for å tørre og snakke, sier Sture Medby.

Diskuterer på engelsk

På onsdager tilbyr han engelsk på «nivå etter behov». Det kan være for grupper med inntil seks deltakere bestående av venner, bekjente, kolleger og lignende. For eldre med engelskartium, høyskole eller tilsvarende for mange år siden og som vil friske opp muntlig engelsk, tilbyr Medby samtale- og diskusjonsgruppe på engelsk med påfølgende språkveiledning.

– Før jul gikk vi gjennom engelske julesanger, om hva Thanksgiving og Fields of Poppies er. Vi diskuterer litteratur, som for eksempel en novelle av Roald Dahl, aktuelle spørsmål eller nyheter i mediene. Av og til kan diskusjonene ta sånn av at vi blir sittende på overtid, så jeg må nesten hive dem ut, sier en smilende Sture Medby.