Skal lage reality-TV fra Tromsø

Alfred Film og TV skal produsere reality-TV fra Tromsø, med stab bosatt og utdannet i landsdelen.

NORDNORSK: Silje Bürgin-Borch ser frem til å starte opp et produksjonsselskap med base i Nord-Norge. Foto: Tom Øverlie 

nyheter

Silje Bürgin-Borch har vært i TV-bransjen i ti år og jobbet med produksjoner som «Trekant», «Jakten på kjærligheten» og «Paradise Hotel». Nå forlater hun hovedstaden til fordel for Tromsø for å gi reality-sjangeren et friskt pust.

– Det er vel slik som med mange andre i bransjen at jeg følte en trang for å starte noe selv. Siden jeg opprinnelig er fra Nord-Norge virket det naturlig å opprette selskapet der, forteller Bürgin-Borch til iTromsø.

Prosjektet hennes har fått støtte fra Innovasjon Norge, Kulturnæringsstiftelsen SpareBank 1 Nord-Norge og Nordnorsk Filmsenter. Hun setter stor pris på støtten fra de lokale aktørene.

– Vi har fått veldig positiv respons på prosjektet, noe som er veldig gøy. Uten dem ville ikke dette være gjennomførbart, legger hun til.

LES OGSÅ: Disse har søkt på toppstillingen i NRK

Lokale ansatte

Bürgin-Borch sier bransjen lenge har vært Oslo-sentrert, noe hun håper på å kunne endre med dette nye initiativet.

– Alle TV-selskaper holder til i hovedstaden, men landet vårt har veldig mye mer å by på. Tromsø og resten av Nord-Norge gir unike muligheter til reality, noe jeg håper vi får utnyttet godt, forteller hun.

Selskapet vil også fokusere på å bruke lokal arbeidskraft for å gjennomføre produksjonene.

– Enhver gjennomsnittlig TV-produksjon har gjerne et budsjett på 5–10 millioner kroner og har mellom 30 og 40 i staben. Vårt mål er å ha minst 50 prosent lokal arbeidskraft første året, mens andelen vil øke etter hvert.

For å få til dette vil selskapet starte opp med kursing i foto, regi og klipp for lokale filminteresserte.

– Dette blir en del av satsingen vår nå til våren. I mars starter vi med opplæring og vi håper å kunne ha flere lokalt ansatte i løpet av kort tid.

LES OGSÅ: Dette er nytt i 2016

Reality-TV

Selv om Bürgin-Borch ikke kan avsløre så mye av realityprosjektene som vil spilles inn kan hun fortelle at de vil vise fram byen og landsdelen.

– Vil starte med innspilling av to pilotprosjekter nå til våren, der en av de vil ha fokus på å bygge opp en nordnorsk programleder. Noe særlig mer kan jeg dessverre ikke si før det begynner å nærme seg visning, konstaterer hun.