Det er Sparebanken som har gjennomført en undersøkelse om folks økonomiske forventninger til 2016. Lars Nymo Trulsen, banksjef i Sparebanken Nord-Norge, forteller at nordlendinger kommer godt ut av spørreundersøkelsen.

– Det er gledelig at 50 prosent av nordlendingene har svart at de skal spare mer. Undersøkelsen viser faktisk at jo yngre du er og jo lenger nord du bor, jo større planer har du om å spare.

Folk har det meste

Av undersøkelsen kommer det fram at de tre tingene folk vil bruke mest penger på i det nye året, er sparing, oppussing og reising. Samtidig viser svarene at folk vil bruke mindre penger på kapitalvarer, daglig forbruk og - og også her - oppussing.

– Kapitalvarer er ting som bil og vaskemaskin, ting som gjerne koster litt – men til gjengjeld ikke kjøpes ofte. Svarene viser at vi stort sett har det vi trenger av vanlige ting, og kanskje derfor vil vi spare mer og bruke mer penger på reiser og ferie, sier Trulsen.

Utnytt lav rente

Banksjefen trekker fram at man bør benytte seg av mulighetene man får nå med den lave renten.

– Lave rente gir noen gode muligheter til de som har lån. Her bør man utnytte det lave rentenivået til å bygge seg en robust privatøkonomi ved å betale ekstra ned på lånet og spare seg opp en solid bufferkonto.

En såkalt bufferkonto er en sparekonto for uforutsette utgifter.

– En grei regel kan være at her bør man ha omtrent to månedslønninger. Slik har du en buffer om du skulle trenge nye vinterdekk eller vaskemaskinen plutselig ryker, råder Trulsen.

Slik sparer du riktig

Det er også viktig å ha en tidsplan når du starter sparing.

– Sparer du kortsiktig, slik som en bufferkonto, er det lurt å spare i banken. Da er pengene lett tilgjengelig. Ved langsiktig sparing, slik som pensjon, bør man spare i et aksjefond med høyest mulig aksjeandel, forklarer han.

Trulsen minner også om fordelene ved å spare i BSU-konto.

– Alle i aldersgruppen med inntekt bør spare i BSU. Det er den desidert aller beste spareformen som finnes. Renta er på nesten 30 prosent og du får en god skattefordel.

– Er nordlendinger så flinke til å spare som de selv sier?

– Det vil tida vise, men det er viktig å huske at all sparing hjelper. Å få kontroll over egen økonomi er viktig. Hvis bare halvparten sparer så mye som de har svart de skal, er det bra.

Frykter økte priser

I undersøkelsen er det også spurt hva folk frykter for økonomiåret 2016. Her troner uforutsette utgifter, sykdom og uførhet samt skatteøkninger på topp tre. De yngste frykter økte matpriser, mens de eldre i større grad frykter svakere kronekurs.

Banksjefen selv spår ingen større kriser for tromsøværinger i økonomiåret 2016.

– Lokalt tror jeg boligprisene vil fortsette å utvikle seg i en svak økning. Folk vil fortsatt ha mye penger mellom hendene, på grunn av lav rente og trygge jobber. Vi har en lav arbeidsledighet og en stabil nordnorsk økonomi. Det vil likevel bli spennende å se hvordan det som skjer i verden rundt oss, eksempelvis i oljeindustrien og i Rogaland, vil påvirke oss på lang sikt.

Spørreundersøkelsen er gjennomført av Sparebanken i samarbeid med Respons Analyse. Den ble utført i desember 2015 med et landsrepresentativt utvalg på 1.007 personer.