Det var i 16-tiden på søndag at brannalarmen gikk i ekteparets enebolig i Nordpolvegen. Like etter ble de oppringt av alarmselskapet som opplyste at brannalarmen var blitt utløst i kjelleren.

– Vi hørte alarmen først, og sekunder senere ringte alarmselskapet vårt og fortalte at det var utløst alarm i kjelleren. Etter dette tok selskapet direkte kontakt med brannvesenet, forteller Leif Vollan (64) til iTromsø.

– Vegg av røyk

Da det var konstatert hvor alarmen kom fra, forsøkte ekteparet å åpne døren ned til kjelleren.

– Da vi åpnet døren, så vi en vegg av røyk og våget dermed ikke å gå ned, sier Vollan og legger til at røykutviklingen kom fra det elektriske uttaket til varmtvannsberederen.

– Det har skjedd en feil på det elektriske anlegget her. Ifølge brannvesenet kan det ha noe med at varmtvannsberederen er gammel, men dette skal jo likevel ikke kunne skje, sier han.

Mindre skader

Ifølge Vollan skal det ikke ha vært noen åpen flamme, og dermed ble skadene i kjelleren av mindre art.

– Det er litt røykskader nede i kjellerstua, og sotpartikler på gulvet, ellers ble det ingen brannskader på annet enn varmtvannsberederen der det elektriske uttaket er svidd, forteller Vollan.

Dermed var ekteparet inne i huset igjen kort tid etter at alarmen gikk.

– Nå rydder vi opp og vasker litt rundt omkring. Siden vi hadde døren til kjelleren stengt, er det kjellerstua som har tatt støyten, sier Vollan.

– Viktig med gode alarmer

Leif Vollan forteller at det trolig ville gått bra selv om de ikke hadde vært hjemme.

– Jeg tror vårt alarmselskap har en veldig grei forbindelse med brannvesenet og hadde nok sendt dem av gårde ganske kjapt. For vår egen del synes vi det var greit at vi var hjemme. Vi har leieboere i sokkelleilighet som vi prøvde å alarmere. De var heldigvis ikke hjemme, og leiligheten ble heller ikke berørt av røykutviklingen, sier han og legger til at han er glad for at de har gode alarmsystemer i huset.

– Jeg tenker at det er veldig fint å ha et alarmsystem som gjør at det er kort vei til selskapet som overvåker og som tok direkte kontakt med brannvesenet. Det er veldig viktig å ha gode alarmer i huset som fanger opp slikt, sier Vollan.