- Jeg trodde først at det hadde gått et ras

Johnny Andreassen (60) bråvåknet midt på natta av et kraftig smell. Det viste seg å være et ganske uvanlig værfenomen vinterstid.

Johnny Andreassen våknet av et kraftig drønn natt til søndag. Årsaken til det er et uvanlig værfenomen vinterstid.  Foto: Privat

nyheter

Det ble en brå oppvåkning for Johnny Andreassen (60) og kona, som lå og sov i hytta deres i Mikkelvika ytterst på Ringvassøya natt til søndag. Begge ble brutalt revet opp av nattesøvnen av et voldsomt drønn cirka klokken 01.30.

- Jeg måtte gå ut å se om det var et snøskred som hadde gått, men jeg så ingenting. Flere av hyttenaboene hadde også våknet av bråket, og noen var ganske oppskaket. Det var et utrolig bråk, sier han.

Uvanlig vinterstid

Meteorologikonsulent Rune Skoglund ved Vervarslinga Nord-Norge kan fortelle at det kraftige drønnet som vekket folk på hyttene sine, var torden og lyn.

- Vi har to registreringer av lyn og torden i natt. Det ene skjedde ytterst nord på Kvaløya like vedvKvaløyvågen, og det andre ble registrert på Rebbenesøya. Det skyldes til dels kraftige byger som kom inn fra havet mellom midnatt og 01.00 søndag, sier Skoglund.

- Hvor vanlig er det med lyn og torden om vinteren?

- I Tromsø er det nok mer uvanlig enn vanlig, men det skjer fra tid til annen. Bygeaktiviteten som vi hadde i natt er i ferd med å gi seg søndag ettermiddag, så vi vil trolig ikke få flere slike tilfeller nå, sier han.

Fly truffet av lyn

Vervarslinga for Nord-Norge fikk allerede lørdag ettermiddag en indikasjon på at det kunne bli mer tordenaktivitet da passasjerfly ble truffet av lyn på vei inn til Tromsø.

- Vi fikk melding fra to ulike fly om observasjon av lynnedslag. Flyene ble truffet av lynet i innflygningen til Tromsø, men det var helt udramatisk. Dette skjedde sør for Kvaløya, sier Rune Skoglund ved Vervarslinga for Nord-Norge.

- Som et jagerfly

Johnny Andreassen som våknet av tordenskrallet søndag, har selv opplevd lyn og torden om vinteren – riktignok på dagtid.

- Jeg har aldri blitt vekket av torden på vinteren før. Det var utrolig spesielt, det var et voldsomt brak. Det kunne nesten hørtes ut som et jagerfly som brøt lydmuren, sier han.