Kommunen vil betale åtte millioner – utbygger krever 10,7 millioner kroner for såkalte infrastrukturutbygginger.

– Utbygger har levert inn en klage på vårt vedtak, og saken skal nå behandles i byrådet. Vi har ikke fattet noe vedtak ennå om hva vil skal gå for, sier finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt).

Kort fortalt dreier seg saken om hvem som skal betale for trafikk- og andre infrastrukturløsninger når et område bebygges.

Les mer: Her kommer Tromsøs rundkjøring nummer 32

165 boliger

Tomta på nedsiden av Tromsøysundvegen – mellom Krokelva og Hundeklubbens lokaler – ble regulert til boligformål, og det skal bli i alt 165 boliger når Eiendomsgruppen er ferdig med utbyggingen.

Parallelt med byggestart for de første boligene ble det bygget ny rundkjøring for å ta unna trafikken til og fra området. Det er delvis kostnader for dette som utbygger krever refundert fra kommunen – men som kommunen har sagt nei til.

I en klage på vedtaket viser utbyggers advokat til at bare rundkjøringen i seg selv har kostet 5,2 millioner kroner.

Les mer: Vil bygge 2.000 boliger i Kroken

Gangbru over fylkesveien

I tillegg kommer kostnader for veilys med 3,5 mill. kroner, samt kostnader for veier og vannledninger med 5,8 mill. kroner.

Punktet med høyest kroneverdi er imidlertid en planlagt gangbru over Tromsøysundveien – den er beregnet å koste 16 millioner kroner.

Regner man inn finans- og prosjekteringskostnader blir altså totalbeløpet nesten 34 millioner kroner – som utbygger har bedt kommunen og de øvrige grunneierne i området om å være med på å dekke.

Les mer: Disse vil lede kommunens nye boligprosjekt

Til fylkesmannen

I refusjonskravet som er rettet til kommunen forlanger Eiendomsgruppen 10,7 millioner kroner fra kommunen, 500.000 fra de øvrige grunneierne, samt 1,5 mill. kroner fra dem som har festetomt i området (blant andre Tromsø Hundeklubb og Tromsdalen Rideklubb).

– Oppgraderingen av den tekniske infrastrukturen kommer kommunen, hunde- og rideklubben til gode. Brukerne får en trygg avkjørsel tilpasset fremtidig planlagt utbygging, skriver utbygger i sin klage.

Finansbyråden sier at saken etter alle solemerker ender opp hos fylkesmannen for endelig avgjørelse.

– Det er så store og viktige prinsipper som skal avgjøres med tanke på investeringer i infrastruktur at vi ønsker å få avgjort dette sentralt, sier Olsen.

NYTT: I alt 165 boliger er planlagt i Kroken Vest – noe som krever omfattende investeringer i ny infrastruktur. Foto: Barlindhaug