Lager film om Tromsøundersøkelsen

I over 40 år har tromsøværinger bidratt til å gjøre Tromsøundersøkelsen til en suksess. Nå blir det film om Norges største folkehelseundersøkelse.

LAGER FILM: Inger Heidi Kjærvik (til venstre) og Anika Mackenroth håper tre generasjoner av tromsøværinger melder seg for å bli med i en film om Tromsøunderskelse. 

Kommunikasjonsrådgiver Anika Mackenroth. 

Markedskonsulent Inger Heidi Kjærvik. 

nyheter

Siden den første Tromsøundersøkelsen i 1974 har over 40.000 tromsøværinger stilt opp for å bli undersøkt og avgi prøver som bidrag til helseforskningen.

Nå vil Tromsøundersøkelsen komme i kontakt med noen av dem som trofast har stilt opp, for å bli med i en film.

LES OGSÅ: Fylkesrådet gir en halv mill. til Tromsøundersøkelsen

Tre generasjoner

– Vi har lyst til å vise gjennom filmen hva tromsøværingenes bidrag har betydd. Vi vil gi noe tilbake til dem som har stilt opp, og fortelle hvor viktig det har vært å stille opp og bidra til å forebygge sykdommer, sier markedskonsulent Inger Heidi Kjærvik og kommunikasjonsrådgiver Anika Mackenroth.

Undersøkelsen kom i sin tid i gang som følge av mange menn som døde av hjerte- og karlidelser. Nå håper de noen av suksesshistoriene kan bli delt med andre.

LES OGSÅ: Forskningsresultat fra Tromsøundersøkelsen vekker internasjonal oppsikt

Filminnspillingen skal skje i slutten av januar, og nå etterlyser de noen som vil fortelle om erfaringene med Tromsøundersøkelsen, helst i et generasjonsperspektiv.

– Siden de første deltok i 1974 vet vi mye mer om risikofaktorer både for hjerte- og karsykdommer og andre lidelser. Vi håper at en familie med tre generasjoner tromsøværinger, hvor de eldste var med fra starten, melder sin interesse for å være på filmen. Den ene generasjonen bidrar til at det skapes forutsetninger for bedre helse for den neste generasjonen.

Forskningsfilm

Til den første undersøkelsen for over 40 år siden var det bare menn i alderen 20 til 44 år som ble innkalt, 1.200 av dem har siden møtt til de neste undersøkelsene. Kjærvik og Mackenroth håper noen av dem og nyere generasjoner kan ta seg tid til å stille opp for å bli intervjuet og filmet.

– De som kunne tenke seg å være med i filmen kan kontakte oss enten via hjemmesiden til Tromsøundersøkelsen eller Facebook-siden. Det er ikke snakk om en spillefilm, men en forskningsfilm, og det vil ikke ta lang tid.

Gullgruve for forskere

Det finnes flere eksempler på at det har blitt avdekket tegn på alvorlig sykdom ved deltakelse på Tromsøundersøkelsen.

– Det er også naturlig når man inviterer en så stor andel av befolkningen. Nå blir det veldig spennende å få fram hva undersøkelsen har betydd for enkeltpersoner.

LES OGSÅ: Tall fra Tromsøundersøkelsen avslører økt bruk av smertestillende

Tromsøundersøkelsen har ført til rundt 50 doktorgrader i året, basert på materiale fra undersøkelsen.

– Forskerne sier det er en gullgruve de kan gå tilbake 41 år for å hente data ut av. Det er helt unikt å kunne følge utviklingen til enkeltpersoner over så mange år. Det er viktig å legge til at dataene er anonymisert, sier Inger Heidi Kjærvik og Anika Mackenroth.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter