Postfly-ulykken:

Må vente uker på årsak

Den svenske havarikommisjonen regner med å bruke uker på å finne årsaken til postflyulykken i Nord-Sverige der to personer omkom.

POSTFLY: Det var dette flyet som havarerte med to piloter om bord. 

UTILGJENGELIG: Ulykkesstedet (i den røde ringen) ligger like ved norskegrensa – ikke langt fra Sveriges høyeste fjell Kebnekaise (gul ring). 

nyheter

Det opplyser Jonas Bäckstrand, etterforskningsleder ved den svenske Statens Haverikommission.

– Vi ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken. Vi har alt for lite informasjon for å kunne si noe om det, sier han til iTromsø.

Den svenske havarikommisjonen satte i gang arbeidet med å analysere ulykken allerede samme dag som den inntraff, men det er altfor tidlig til å si noe om mulige grunner til at flyet havarerte.

LES OGSÅ: Savnet fly på vei til Tromsø funnet av F16

For tidlig å konkludere

– Det pågår en teknisk undersökning, sier Bäckstrand.

Det var et fraktfly fra selskapet West Atlantic med to personer om bord som styrtet natt til fredag den 8. januar. Like etter midnatt ble det sendt ut nødanrop fra flyet – som forsvant fra radaren like etterpå.

LES OGSÅ: Mannskapene er klare til å lete gjennom postflyets vrakrester

Vraket etter flyet ble senere funnet like øst for den norske grensa ved innsjøen Akkajaure i Norrbotten i Sverige.

Omfattende analyse

Foreløpige analyser har vist at flyet krasjet i bakken i svært høy hastighet.

– Vi kommer til å hente inn radar- og radiodata for å analysere dette, opplyser Bäckstrand.

Redningsmannskaper og etterforskere fra havarikommisjonen har arbeidet på ulykkesstedet siden fredag ettermiddag.

LES OGSÅ: Mottakerne har blitt kontaktet

– Vi har klart å lokalisere begge de «sorte boksene» – ferdskriveren og taleregistratoren. Ferdskriveren er skadet, og våre tekniske etterforskere jobber nå med å undersøke den for å finne ut om minneenheten er intakt.

Teknisk utfordrende

Den andre svarte boksen er imidlertid ødelagt og minneenheten i den er ikke blitt funnet på ulykkesstedet.

– Vi fortsetter arbeidet med å etterforske ulykken også på andre måter – og planlegger å publisere en fullstendig rapport i løpet av 12 måneder, sier Bäckstrand avslutningsvis..

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter