Starter kronerulling for Per Rein

Folkeaksjonen mener de har beviser om at skytingen som pågår i Tromsdalen er ulovlig.

AKSJON: Jan Magnus Henriksen og Per Rein under (t.h.) under Folkeaksjonens samling ved sperrebommen i fjor sommer. Foto: Ingrid Blåsmo Aronsen  Foto: Ingrid Bl??smo Aronsen

nyheter

Per Rein fra «Gutta på skauen» ble i juni anmeldt av Tromsø Jeger- og Fiskeforening (TJFF) for å flere ganger ha klipt av låsen til bommen bak skytebanen i Tromsdalen.

– Det hele startet med at de kuttet låsen hans først, til tross for at han hadde gitt fra seg nøkkel, så satt han på ny, og så gikk det slik et par to-tre ganger fram og tilbake, forteller Wilfred Karlsen.

Det toppet seg til slutt med en politianmeldelse fra TJFF der de har nedlagt krav om erstatning for tre avklipte hengelåser.

– Onsdagens hendelse gjør at vi leverer en politianmeldelse med krav om å få erstattet utgiftene – det vil si 7.500 kroner, sa leder for leirduebanen Kurt Kaspersen til iTromsø i juni.

LES OGSÅ: Samler seg rundt Gutta på skauen

Det er anmeldelsen til Kaspersen som nå skal opp for retten.

– Det er ingen tvil om at han gjort det. Det har vi bilde av og det har han også selv innrømmet, så det er det erstaningskravet som nå kommer opp. Det er ingen tvil om at han må erstatte det, sier Kurt Kaspersen til iTromsø tirsdag kveld.

Politiet har også gitt Rein en bot på 3.000 kroner. En bot han heller ikke har vedtatt.

– Hva som skjer der, vet jeg ikke.

Kaspersen ønsker ikke gjennom avisen å gå inn på om retten til å skyte gjelder eller ikke på området.

– Denne saken dreier seg ikke om det, det blir en helt annen diskusjon. Dette handler om hærverk som han har innrømt og derfor må erstatte, sier Kaspersen.

Nektet å betale

Per Rein fremsatte en motanmeldelse mot TJFF på grunn av ulovlig stenging. Reins motanmeldelse ble henlagt av politiet og nå skal saken mot Rein opp for retten, 16. februar, ettersom han har nektet å betale.

– Jeg har på ingen måte til hensikt å betale – verken bot eller erstatningskravet. I stedet håper jeg at saken havner i rettssystemet slik at vi kan få domstolens syn på det som skjer i friluftsområdet. Det vi ikke skjønner, er at allmennheten skal utelukkes fra dalen i fem måneder. Skytterne burde åpne bommen når de ikke er aktive. I stedet lar de den være stengt. Det er uholdbart, sa Per Rein.

LES OGSÅ: Politianmeldt etter å ha kuttet sperrebom

Nå får han ytterligere støtte av Wilfred Karlsen som er styreleder i «Folkeaksjonen for et åpent Tromsdalen turområde». De har nemlig startet en kronerulling for å skaffe Rein en advokat.

Og bevisene mener han er entydige og gode nok.

– Vi har allerede begynt å få inn penger. Det vi vil bevise er at sportsskytingen, som har foregått der i alle år, er ulovlig, sier Karlsen.

– Stopper gjerne

Karlsen viser til at rifleskyting ble tillat i 1955, mens TJFF sin søknad om sportsskyting eller leirdueskyting i 1966, ble avvist. Han mener at de dermed ikke har tillatelse til å skyte i Tromsdalen.

– Det arealet som riflebanen var på er nedlagt. De som har skutt med leirdue og pistol siden 1980 i området ved siden av, har aldri søkt om tillatelse, en tillatelse som ikke gikk under vedtaket i 1955. Om de kan vise til en slik dokumentasjon, gir vi oss gjerne, men en slik tillatelse finnes ikke, sier han.

LES OGSÅ: Her åpnes bommen i Tromsdalen

Han har også forsøkt å fremlegge dokumentasjonen for det gamle og det nye byrådet.

– Kommunen har latt seg lure. Det er viktig å støtte Per Rein nå, for han har blitt utsatt for en urett av Tromsø kommune. Han har protestert i alle år og har alltid hatt rett, skytingen som pågår der er ulovlig.

Ifølge Karlsen har finansbyråd Jens Ingvald Olsen sagt at kommunen nå er i en prosess til å vurdere saken.

– Jeg synes det er veldig ufint gjort mot Per Rein, det som nå skjer. Samtidig gir det oss en mulighet til å føre saken for retten med advokat, som vil vise at skytingen som pågår der er ulovlig, men det hadde gått raskere om de ba hobbyskytterne om å fremlegge den nødvendige tillatelsen. Det har jeg også sagt til kommunen, sier Karlsen.

iTromsø har ikke lykkes å komme i kontakt med finansbyråd Jens Ingvald Olsen eller Per Rein.