Det er skribenten Chris Matyszczyk som på nettsiden Inc.com har skrevet et innlegg om studien PhD-student Kari Leibowitz ved Stanford University har gjort om Tromsø og tromsøværingers forhold til vinterhalvåret.

– Tromsø er en øy hvor solen ikke gidder å komme opp over horisonten for to måneder av året. Og til tross for det bor det 70.000 mennesker der, skriver Matyszczyk.

Det som overrasket forskeren var at vi i nord reagerer nokså positivt på vinteren.

– Og det rare er: De virker ikke særlig ulykkelige, skriver Matyszczyk.

Vil ha det koselig

I det humoristiske innlegget går Matyszczyk inn på hva det egentlig kan være som gjør at vi ikke tar mørketiden altfor tungt.

– Disse nordmennene synes å faktisk trives midt i alt dette mørke.

Det er særlig en ting de har bitt seg merke i at vi ser fram til når vinteren kommer. Nemlig «koselig».

- Koselig er ideen om å kose seg under et varmt teppe og følelsen av kos over alt. Det er en positiv følelse. Hva er det å ikke se fram til, skriver han om det norske begrepet.

Resultatet av forskningsstudien til Leibowitz viser at årsaken til tromsøværingers positive forhold til vinteren er vårt tankesett. Det å ha en positiv innstilling til vinteren er assosiert med større livstilfredshet og vilje til å forfølge de utfordringene som fører til personlig vekst og positive følelser, konkluderer hun.

Intravenøse alkoholdrypp

Skribent Matyszczyk spør seg dermed følgende spørsmål:

– Hva besitter disse norske jediene som har slike tanketriks? Eller kan det være at disse nordmennene får intravenøse alkoholdrypp som gjør dem så positive til den dystre midtvinters?

Han legger imidlertid ikke skjul på at han selv ikke er spesielt tilhenger av den kalde årstiden.

– Personlig ser jeg på ankomsten av vinteren med den samme gleden som jeg ser på ankomsten av menn i dress på min inngangsdør som prøver å snakke meg inn i en ny religion.