Knapt noen i alpinbransjen i Nord-Norge går med overskudd. Drift av alpinanlegg har verken vært noen gullgruve i Tromsø eller Narvik. I fjor høst gikk Tromsø Alpinsenter AS i Kroken konkurs, og alpinanlegget i Narvik har lenge vært en økonomisk hodepine for eierne.

Tøff bransje

Det er bakteppet i forbindelse med at Arctic Center skal starte jakten på pengesterke investorer som vil satse i Håkøybotn på Kvaløya. Som iTromsø har skrevet er nå alle formaliteter ryddet av veien for å realisere de 35 år gamle planene.

Ifølge regnskapstallene har Narvikfjellet AS for perioden 2010 til 2014 et samlet resultat før skatt på minus 18,3 millioner kroner. Bare i 2014 var underskuddet 4,3 millioner kroner. Ifølge daglig leder Harald Kuraas ble det millionunderskudd også i fjor, selv om det endelige regnskapet ikke er ferdig ennå.

– 2015 ble en forbedring i forhold til 2014. Det er steintøft å få et skianlegg til å gå med overskudd. Det er synd at Tromsø Alpinsenter gikk konkurs, for vi trenger skianlegg i hele Nord-Norge. Jeg håper kommunen lykkes, sier Kuraas.

Helårsdrift

Nå har alpinentusiastene i malmbyen innsett at dersom de skal snu de årlige underskuddene, må de sprøyte inn mange millioner kroner for å få flere bein å stå på samt ha en effektiv produksjon og moderne infrastruktur innenfor personbefraktning sommer som vinter. I løpet av tre faser skal det investeres i snøproduksjonsutstyr, stol- og gondolheiser, feriepark med camping og tomter for hytter og boliger.

– Hele forutsetningen for å lykkes er å få til helårsdrift. Det holder sjeldent å være nest best, vi må ha spydspiss-produkter for alle sesongene. Vi har jobbet i to-tre år med reguleringsplanen for 80 boligtomter, og flere hundre hyttetomter i fjellet ovenfor Narvik. Vi har tallgrunnlag som anslår at vi rundt 2020 vil gå i pluss.

Nye eiere

I 2011 ble Forte Narvik, en stiftelse etablert av Sparebanken Narvik, etablert for å bidra til vekst i Narvikregionen. For to år siden gikk de inn som majoritetseier i Narvikfjellet AS med 50,01 prosent av aksjene, mens kommunale Narvikgården eier resten.

– I 2014 fikk vi nye eiere som har et investeringsprogram på 213 millioner kroner, der de første 65 millioner er vedtatt og i arbeid. Ett av målene er å snu den økonomiske situasjonen som har vært rådende, til noe positivt, sier Harald Kuraas.

Betydningsfull attraksjon

Narvikfjellet har fått nytt snøproduksjonsanlegg til 20 millioner kroner, som nærmest garanterer snø gjennom hele vinteren. 18 nye snøkanoner spruter 120 liter vann i sekundet, som er 12–14 ganger raskere enn de gamle. Det kommer stolheis med seks seter og ny gondolbane, om alle planene realiseres.

Satsingen til Narvikfjellet skal både gjøre det attraktivt for studenter og ansatte å velge Narvik, og tiltrekke seg turister fra andre deler av landet og utlandet.

– Det er viktig for å få folk til å bosette seg her, trives her, og vi får allerede ukentlige henvendelser fra store turoperatører, blant annet fra England.

SKIHEIS: Gondolheisen på vei opp i alpinanlegget i Narvik med skiturister. Alle foto: Narvikfjellet AS Foto: Narvikfjellet AS
Satser: Daglig leder Harald Kuraas i Narvikfjellet AS satser på å gjøre alpinanlegget til en lønnsom bedrift. Foto: Narvikfjellet AS