Arktisk folkefest i sentrum

Arctic Frontiers går inn i sitt tiende år, og frir til tromsøværingene med Open Arctic, et nytt arrangement som er gratis og tilgjengelig for alle.

Victoria Braaten, Ole Øvertveit og Maria Varteressian fremfor Rakettkjosken.   Foto: Martin Ellingsen

nyheter

Ole Øvretveit, General Manager for Arctic Frontiers, drar de lange linjene når han forteller om Tromsø som arktisk kompetansesenter, og Arctic Frontiers sin rolle i verden.

- Under Arctic Frontiers har vi i ti år hatt verdens øyne rettet mot Tromsø. Men ønsker vi å gi tromsøværingene et eierskap til Arctic Frontiers. For å gjøre det arrangerer vi i år arrangementet Open Arctic, som er et gratis tilbud til byens innbyggere. Vi vil lage en folkefest i sentrum, forteller han.

Open Arctic vil finne sted under Arctic Frontiers, fra 25. til 28. januar.

Dress, kanapeer og champagne

- Enkelte tenker kanskje på Arctic Frontiers som et arrangement fylt med dress, kanapeer og champagne. Det blir det ikke noe av på Open Arctic. Det skal være lav terskel for å delta, og det er for elever, studenter, og alle innbyggerne i Tromsø. Enten man er interessert i kunst, film, politikk eller musikk så finnes det noe her, sier Victoria Braaten som er leder for Arctic Frontiers Young.

Studenter ved UiT har gratis tilgang til den faglige delen av Arctic Frontiers, men ikke arrangementene om kvelden.

- Studentene er allerede svært privilegerte. Men med Open Arctic gir vi dem tilgang til en helt ny arena, nemlig arrangementene hvor man kan møte og prate med deltakerne, danne nettverk og kanskje møte sin fremtidige arbeidsgiver, forteller hun.

En bauta i norsk-russisk samarbeid

Øvretveit mener at konferansen som samlingspunkt mellom Russland og Norge er viktigere enn på lenge.

- Nå som vi ser at forholdet mellom Russland og vesten blir kaldere, er Arctic Frontiers en viktig samarbeidsarena for nordområdene, forteller han.

- Arctic Frontiers er en bauta i det norsk-russiske samarbeidet, legger prosjektleder Maria Varteressian til.

Arktisk opplevelse

Open Arctic har et tett program med konserter, film, kunst og politiske debatter. En av debattene skal foregå utendørs, ved Rakettkjosken.

- Det skal være en debatt om den arktiske generasjonen. Om generasjonen som er vokst opp med samarbeid på tvers av landegrenser mellom Norge og Russland, noe som ville vært utenkelig for generasjonene før oss. For å gi det hele et virkelig arktisk preg skal debatten foregå utendørs.

De har forberedt seg godt på kulda og lover både reinskinn, gratis pøler og varm drikke til de som kommer, i tillegg til skillevegger for å holde vinden borte.

Propagandautstilling

Det blir flere utstillinger under Open Arctic, blant annet håndlagde bøker på biblioteket, og en utstilling kalt ”Propaganda” bestående av norske og russiske politiske plakater. De tilhører den private samlingen til Norges tidligere ambassadør til Russland, Øyvind Nordsletten.

Mange av arrangementene vil foregå på Verdensteateret, som Braaten mener er et av Tromsøs kjæreste samlingssted.

- Her skal vi ha debatter om de store temaene, som framtidsnæringene og det grønne skiftet i Nord. Etter debattene blir det mulig å bevege seg fra salen ned i baren for noe godt å drikke, og mingling avslutter Braaten og Varteressian.