Mandag gikk Rema-sjef Ole Robert Reitan til aksjon og anmeldte totalt 120 butikker hos Norgesgruppen, Coop og Bunnpris for brudd på lov om helligdager og helligdagsfred.

Samtidig som Reitan leverte anmeldelser i Oslo, så ble det også levert inn lokale anmeldelser hos politistasjoner. I Tromsø kommune ble Joker Knudsen i Tromsø sentrum anmeldt.

– Må reagere

– Når regler blir brutt og det ikke blir gjort noe med det, så må vi reagere, sier Ronny Repvik som er regiondirektør for Rema 1000 i Region Nord.

Det var i forrige uke at Rema 1000 sjekket konkurrentene. I hovedsak gjelder anmeldelsene brudd på paragraf fem, som omhandler salgsareal. Dette omfatter også Tromsø-butikken.

– Vi mener at denne butikken er over 100 kvadratmeter, sier Repvik.

I en pressemelding sier Ole Robert Reitan at myndighetene enten må håndheve loven for søndagshandel, eller så må alle dagligvarebutikkene få holde åpent på søndag.

– Dobbeltmoral

– Norgesgruppen snakker som de er imot søndagsåpent, men opererer som de er for. Dette er dobbeltmoral. For en aktør som dominerer søndagsmarkedet, er det helt klart lønnsomt å utnytte regelverket, sier Reitan.

Hos Joker Knudsen i Tromsø sentrum kom beskjeden om anmeldelsen som en overraskelse.

– Hvis Rema 1000 mener de har noe mot oss, så får de jo bare prøve, sier assisterende butikksjef Katrine Leiksett.

Hun mener påstandene Rema 1000 legger i anmeldelsene er ukorrekte.

– De har ikke noen sak. Vi er under 100 kvadratmeter og det har vi på papiret, sier hun.

Videre legger hun ikke skjul på at de tjener godt på å holde dørene åpent på søndag.

– Vi møter hard konkurranse hele uka, så søndagsåpent er en god inntjeneste. Spesielt nå som vi er alene i sentrum, sier hun.

– Det er ikke så mye vi butikkansatte kan gjøre med anmeldelsen. Vi venter på hva Norgesgruppen finner ut av hva de skal gjøre, legger hun til.