Pris for klar tale til tromsøværing – igjen

Tromsøværingen Curt Rice, som er rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har fått årets "tåkelurpris" for klar tale av PR-byrå.

Curt Rice 

nyheter

Kiese nominerer hver måned kandidater for klar tale og uklar tale, ’tåkelur’ og ’tåkeprat’. Av disse nominasjonene deles det til slutt ut en årlig pris for hver kategori.

Den utflytta tromsøværingen Curt Rice stakk av med den gjeve prisen for årets klare tale takket være sitt engasjement for likestilling og utsagnet:

«Fedre som er heime fra jobb med sjukt barn får applaus for å «stille opp». Det får ikke mødre. Sånn er det bare.»

Morsomt med anerkjennelse

Rice som opprinnelig kommer fra USA har bodd i Tromsø fra 1993 til 2015, til han i fjor flyttet til Oslo for å jobbe som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han har tidligere vært prorektor ved UiT, og leder for øyeblikket ’komiteen for kjønnsbalanse og mangfold i forskning’ nedsatt av kunnskapsdepartementet, i tillegg til rektorjobben.

– Det er morsomt å få anerkjennelse for klar tale. Jeg har vært engasjert i likestillingsdebatten veldig lenge.

LES OGSÅ: Emosjonelt farvel med universitetet

Han mener likestilling er en av nøklene til et bedre arbeidsliv.

– Jeg er opptatt av kvalitet i arbeid. Økt likestilling gir bedre arbeidsplasser. Og bedre arbeidsplasser gir bedre arbeid, sier Rice.

Rice håper prisen kan åpne noen dører for hans likestillingsengasjement.

– Jeg håper jeg får anledning til å samarbeide med byrået som gir ut prisen, og at jeg kan få komme å snakke om likestilling og forskning i noen nye fora. Da hadde det virkelig kommet noe godt ut av denne tåkelurprisen.

Klar tale fra nordlendinger

Fjorårets tåkelurpris gikk til samfunnsredaktør i Nordlys, Lasse Jangås. Det er to tåkelurer til Tromsøværinger to på rad.

– Prisen er vel gitt ut tre år nå, og to av de har gått til nordlendinger. Det bekrefter vel en stereotype om at nordlendinger er mer direkte. Jeg merker av og til at nordlendingen kommer fram i meg, og jeg tror folk kanskje opplever meg som mer direkte på grunn av det. Men det gjør at ting blir fortere avklart og at man forstår hverandre, raskere sier Rice.

LES OGSÅ: Curt Rice på The Guardians toppliste

Tåkepratpris til Støre

Motstykket til tåkelurprisen, er den ikke fullt så gjeve prisen for uklar tale, årets ’tåkeprat’. Prisen gikk i år til Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre.

– Det kan hende at politikere prøver å tilfredsstille mange samtidig, og forsøker å ikke fornærme noen framfor å være tydelig. Det kan kanskje være grunnen til at til at Støre fikk ’tåkeprat’-prisen, sier Rice.

LES OGSÅ: Et av verdens mest internasjonale universiteter

Han har en oppfordring til Støre for å unngå tåkeprat i framtida.

– Støre har vært mye i Nord-Norge på Universitetet og på andre arenaer, men ikke nok til å ha fått de språklige vanene innover seg. Støre må nok bli mer nordnorsk, avslutter han spøkefullt.