Tromsøpolitiker forsøker å ta seg inn i okkupert land – må lure seg forbi væpnet politi

Gruppeleder for Tromsø Høyre, Erlend Svardal Bøe, forsøker å ta seg inn i det okkuperte Vest-Sahara for å kjempe for folkeavstemning.
nyheter

Som en del av en tverrpolitisk delegasjon forsøker tromsøpolitiker Erlend Bøe Svardal (H) å ta seg inn i det okkuperte Vest-Sahara ved hjelp av bil.

Marokkanske politistyrker kontrollerer området, men fredsdelegasjonen vil kreve at det avholdes folkeavstemning om Vest-Saharas selvstendighet. Dette er ifølge Svardal Bøe første gang en så stor internasjonal gruppe har besøkt Vest-Sahara for å for å møte saharawiene.

Frykter arrestasjon

Han er dog ikke sikker på hvorvidt de vil lykkes å komme seg inn i landet, ettersom halvparten av alle delegater blir kastet ut.

– Vi fikk nylig opplyst at tre delegasjoner var stoppet på grensen til Vest-Sahara og sendt tilbake til Marokko. De skal ha blitt møtt av en minibuss full av væpnet politi, som skal ha oppført seg aggressivt og krevd at de returnerte, forteller Bøe Svardal til iTromsø søndag ettermiddag.

I går skulle han forsøke å ta seg inn sammen med delegasjonen.

– Sannsynlighetene for å lykkes blir mindre siden så mange ble kastet ut i går, men samtidig så snakker vi med dem som har prøvd, og trekker erfaringer ut fra det, forteller Svardal Bøe mandag formiddag.

Da var han kommet til Agadir, som er 5–6 timer unna grensen. Kommer han seg over grensen i dag har de avtale om å møte lokalfolk de skal overnatte hos.

Politivold og trakassering

Årsaken til turen er som nevnt at delegasjonen vil kreve folkeavstemning om Vest-Saharas uavhengighet. Marokko har okkupert landet siden Spania trakk seg ut for rundt 40 år siden, noe som ifølge Svardal Bøe har dette ført til en rekke brudd på menneskerettighetene.

– Befolkningen i Vest-Sahara blir stadig utsatt for politivold og trakassering for sine fredelige demonstrasjoner. Fordi FN-styrken i Vest-Sahara ikke har mandat til å rapportere om brudd på menneskerettigheter, kan fredelige røster for selvbestemmelse ties av myndighetene uten at det når internasjonale samfunn eller medier. De norske aktivistene som reiser til de okkuperte områdene ønsker derfor å sette en fredelig løsning på agendaen, opplyser han i forkant av reisen.

Organisasjonene som står bak initiativet er Unge Høyre, AUF, Grønn Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Fremskrittspartiet Ungdom, Industri Energi ungdom, Changemaker, LO Hordaland, Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) og Støttekomiteen for Vest-Sahara.

– Bredden i deltakende organisasjoner gjenspeiler den svært store tverrpolitiske støtten for saharawienes rettigheter i Norge, konstaterer han.