I dag ble det klart i en dom fra Nord-Troms tingrett at reguleringsplanen for Langsundforbindelsen er ugyldig.

Advokat Knut Helge Hurum representerer Reinøy Reinbeitedistrikt og de øvrige grunneierne i saken.

– Jeg er veldig glad på mine klienters vegne for at vi nå endelig vant fram med synspunktet om at det må lages en konsekvensutredning etter regelverket før man kan vedta en reguleringsplan for et slikt veiprosjekt, sier Hurum til iTromsø.

– Veldig glade

Han har orientert reineierne om domsslutningen.

– De er i full jobb på vidda, så jeg har bare så vidt fått snakket med dem, men de er veldig glade for resultatet.

Reinnæringa har etterspurt en konsekvensutredning om Langsundforbindelsen i over ti år. Allerede i 2003 sendte Statens vegvesen ut et brev til relevante parter for å avklare eventuelle krav om dette. Reindriftsforvaltningen i Troms svarte da at de ønsket en konsekvensutredning, men veivesenet avviste kravet.

– Det grunnleggende standpunktet fra reinbeitedistriktet har helt fra starten av vært et ønske om en konsekvensutredning etter regelverket for å ha et skikkelig beslutningsgrunnlag, for deretter å vurdere saken videre. Dette har man ikke blitt hørt med, før nå. Vi er svært fornøyd med at man endelig er hørt, hvis man skal bygge en vei av en slik størrelse må det gjøres i henhold til regelverket.

Ønsker forståelse

Dommen fra Nord-Troms tingrett har erklært at reguleringsplanen for Langsundforbindelsen er ugyldig, noe som har ført til stor usikkerhet om hvordan veien vil gå videre for tunnelen.

– Jeg har forståelse for at det er flere parter inne i bildet, men jeg ber om forståelse for at reinbeitedistriktet ønsker at regelverk skal følges. I alle slike saker må man få på plass et ordentlig og grundig beslutningsgrunnlag før prosessen går videre. Det gjelder alle veiprosjekter, og uansett hvem som berøre, sier Hurum.

– Veldig spesielt

Regionveisjef i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak, er overrasket over rettens avgjørelse.

– Dette er en veldig spesiell sak og vi skal gå grundig igjennom den med juridisk ekspertise for å vurdere nøye hva vi skal gjøre videre. Jeg har aldri vært borti en lignende sak. Dette er en sak hvor skjønnsretten skal avgjøre en erstatning, og så ender det på en måte med at de underkjenner planen som er grunnlaget for saken. Dette er så nytt for oss at vi må få det nøye vurdert.

Vegvesenet har foreløpig ikke tatt stilling til hva som skal skje videre, blant annet med tanke på anbudet på tunnelen. I retten ble fastslått at reguleringsplanen for Langsundforbindelsen er ugyldig på grunn av manglende konsekvensutredning.

– Har veivesenet gjort en god nok jobb?

– Det har vært mange parter inne i bildet som har bedømt planen til å være slike den forelå, men det er kommunen som er planmyndighet. Det er åpenbart at saken dreier seg om plankvalitet, men utgangspunktet er at man er uenig i løsningene rundt prosjektet med Langsundforbindelsen.

OVERRASKET: Regionveisjef i Statens vegvesen, Torbjørn Naimak, mener rettens avgjørelse er veldig spesiell. Foto: Knut Opeide Foto: Knut Opeide