Nytt gigantmuseum til sentrum:

Museumsdirektøren er skuffet

Museumsdirektør Anne Marit Hauan er skuffet over at regjeringen ikke har hørt på fagmiljøet når de nå ønsker seg et museum i sentrum.

SKUFFET: Museumsdirektør Anne Marit Hauan er skuffet over at regjeringen ikke har etterfulgt ønsket om å legge et nytt museum til Breivika. Foto: Siv-Eli Vuolab 

FORNØYD: Ragni Løkholm Ramberg, byråd for byutvikling, er svært fornøyd med regjeringens beslutning, og gleder seg til å sette i gang arbeidet. Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Tidligere i dag ble det klart at regjeringen har vedtatt at hele nybygget til Tromsø Museum skal ligge i sentrum, med en total prislapp på 1,5 milliarder kroner.

– Vi har i flere tiår jobbet med å få et nytt museumsbygg på campus i Breivika, og vi vil fortsatt helst til den tomta som faktisk er satt av til oss der, sier Hauan.

LES OGSÅ: Regjeringen vil ha museum i sentrum

Hun begrunner det blant annet med nærheten til kolleger, vitenskapssamfunnet og Botanisk hage.

– I tillegg bor en stor del av befolkningen i Tromsø på nordøya, og vi ville også vært tett forbundet med Breivika havn som tar imot de fleste store cruiseskipene, sier Hauan til iTromsø.

Nytt bygg viktigst

Hun er likevel klar på at et nytt museumsbygg er det desidert viktigste. I 2022 feirer Tromsø Museum 150 år, og Hauan håper de er på plass i et nytt bygg til feiringen.

– Det viktigste er at vi får et bygg som ivaretar samlingene våre, forskningen vår og som gjør oss i stand til å dele kunnskapen vår med alle som ønsker å være publikum og gjester, sier hun.

Hun legger likevel ikke skjul på at hun er skuffet over regjeringens beslutning.

– Har ikke lyttet

– Det er skuffende at de ikke har lyttet til fagmiljøet, sier hun.

LES OGSÅ: Skal bygge for en halv milliard kroner

Hun er spent på hvilke tomteforslag som vil presenteres i sentrum, og er ikke imponert over de forslagene som har kommet på bordet tidligere.

– De forslagene jeg har sett til nå har ikke hatt de kvalitetene en museumstomt må ha. Det må være en sikker tomt som ikke kan utgjøre noen trussel mot samlingene våre. Vi har tross alt cirka to og en halv millioner unike objekter som ikke kan samles inn igjen, og derfor er det svært viktig at det ikke finnes dugg av tvil i kvaliteten til tomten vi får. I så måte har ikke kommunens foreløpige forslag vært imponerende, sier hun.

Jubler

Ragni Løkholm Ramberg, byråd for byutvikling, jubler over at regjeringen ønsker seg et museum til sentrum.

– Dette er en fantastisk nyhet, og det er kjempegledelig for oss. Dette har et samlet politisk Tromsø ønsket lenge, og jeg tror dette kommer til å bli viktig for sentrum og bra for UiT sin viktige rolle i byen, sier hun.

Hun er klar på at kommunen raskt vil sette i gang arbeidet med å finne en egnet tomt for museet i sentrum, og er opptatt av at samarbeidet med UiT ivaretas.

– Jeg har ikke tenkt å begi meg ut på tomtediskusjonen akkurat nå, men vi har sendt inn en rekke ulike forslag til departementet, og dette er noe vi må finne ut av sammen. Da vil selvsagt tidsaspekt og tomtepris være viktige faktorer, men jeg er overbevist om at vi skal klare å komme fram til et godt resultat for både sentrum og UiT.

LES OGSÅ: UiT-rektor frykter ekstrakostnader

Byrådsleder Kristin Røymo er også svært fornøyd med beslutningen.

– Vi tar imot denne meldingen med stor glede og entusiasme, og vi er veldig glade for at regjeringen har tatt denne beslutningen, sier hun.

Hun er helt enig i at museets 150-årsdag skal feires i nye lokaler.

– Det er i 2022, og det må være god nok tid. Jeg kan ikke forestille meg noe annet.

Røymo tror tomten kommunen tidligere har presentert på Strandveien vil egne seg godt til et nytt museum, men understreker at kommunen går inn i saken med et åpent blikk.

– Tomten på Strandveien er absolutt sikker, og det er ei praktfull tomt. Men vi er åpen for alle forslag når vi nå skal gå inn i prosessen, og vi er veldig var for universitetets behov. De skal vi følge hele veien, lover hun.

Fornøyd

Stortingspolitiker i Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, Kent Gudmundsen (H), er også meget fornøyd med sentrumsplasseringen av det nye museumet.

– Vi vet at fagmiljøet ønsket å være i Brevika, for å være nært fagmiljøet, men jeg og Øyvind Korsberg på Troms-benken jobbet å¨Stortinget for å få museumet til sentrum. Det er statsråden som har besluttet det etter våer anbefalinger. Det er flere hensyn som har blitt vektlagt, men til syvnde og sist handler det om byutvikling og ustillingsdelen. Slik situasjonen er nå, bygges veldig mye utenfor sentrum, men dette vil være en attraksjon for byens befolkning og turister. Dette er en investering i sentrum og øker og bedrer infrastrukturen, så vi er veldig fornøyde, sier Gudmundsen.