– Vi begynte å filme på vårjevndøgn i fjor – den 21. mars. Så skal vi filme helt fram til neste vårjevndøgn den 21. mars i år, forteller regissøren selv da iTromsø treffer ham inne på Helmersens i Storgata.

Der har han nettopp spilt inn en sekvens av filmen sammen med kona Marte Solem og HT-skuespiller Ketil Høegh.

– Filmen dreier seg om meg, min familie og hva som skjer med oss i løpet av et år, forteller Giæver.

Sjangeroverskridelser

Han beskriver det som en ytre reise – som varer et år. Filmen spilles inn i Oslo (der familien bor) og i Tromsø.

– Vi følger årstidene og ser hvordan familien havner i forskjellige settinger og situasjoner. Vi ser hvordan tiden går og klokken slår, sier han.

Giæver og hans filmteam har jobbet i Tromsø i to dager.

Filmen som er under innspilling har arbeidsnavnet «Fra Balkongen». Ifølge regissøren er balkongen et symbol for grensen mellom ytre omgivelser og familiens indre liv.

Grense mellom stort og smått

– Fra balkongen kan du stå og se ut over omgivelsene, du kan se opp mot stjernehimmelen og universet. Bak deg på balkongen har du hjemmet og familien – det er denne grensen jeg ønsker å skildre, sier han.

Han kom opp med ideen mens han jobbet med sin forrige film «Mot naturen».

- Jeg ønsket å forlate det navlebeskuende og utvide horisonten, sier han.

Selv om filmen handler om Giæver og hans familie så er det ikke en dokumentarfilm. Giæver tar i bruk dokumentarsekvenser, fiksjon, fantasier, drømmesekvenser og sågar animasjon.

– Scenen med Ketil viser hva som kunne ha skjedd dersom ikke Marte hadde blitt i lag med meg. Da kunne hun blitt sammen med Ketil, forklarer Giæver.

Spennende eksperiment

Han sier at arbeidsmetoden er spennende og at han ønsker at fortellingen skal skli sømløst mellom de forskjellige filmiske metodene.

– Utgangspunktet er selvfølgelig å lage en så god film som mulig, men jeg ønsker også å eksperimentere med mediet. Jeg bruker eksempelvis nyhetsinnslag og gamle hjemmevideoer i filmen, sier han.

– Jeg vil gjerne se om publikum klarer å følge med i historien når den blir fortalt på denne måten.

Om alt går etter planen skal filmen vises for publikum i løpet av halvannet år.

– Vi avslutter innspillingene i løpet av mars i år. Deretter skal vi gjøre etterarbeidet og forhåpentlig ha premiere våren 2017, sier Giæver.

INNSPILLING: Ole Giæver instruerer fotografen for hvordan han vil ha scenen filmet. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
SE GJENNOM: Regissør Ole Giæver og fotograf Sturla Brandth Grøvlen sjekker de siste innspillingene. Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø
ÅRSHJUL: Ole Giæver bruker et år til å spille inn sin nye film «Fra Balkongen». Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø