I dagens byrådskonferanse diskuterte byrådet flyktningsituasjonen i Tromsø slik den er nå, og hvordan den vil se ut i fremtiden.

– Da denne saken ble laget sendte UDI ut et skriv hvor de ba kommunene om å opprettholde beredskapen – blant annet når det gjelder helsehjelp. Veldig mange kommuner har bygd opp beredskapen sin, og UDI ber om at denne ikke blir redusert, sier Gunhild Johansen, byråd for helse og omsorg.

Usikre tall

UDIs tall på hvor mange flyktninger man forventer at kommer til Norge de neste årene varierer, og har svingt mellom 10.000 og 100.000 flyktninger. Johansen sier at hun forholder seg til 100.000 flyktninger, og ber om at kommunestyret holdes kontinuerlig oppdatert på flyktningsituasjonen.

Sender signal

– Denne saken tar vi opp her i dag for å sende et signal om at vi kommer til å ha en beredskap klar til å ta imot de flyktningene som eventuelt måtte komme, sier Johansen.

Hun forteller at det snart vil komme en større sak om flyktningene som allerede har kommet til Tromsø.

– Den vil blant annet ta for seg konkrete tall, skole og voksenopplæringen. Denne saken er dog ikke klar ennå, og vil bli tatt opp så snart den er ferdig, sier Johansen.

Kommunestyret

Byråden påpeker at ressursene som er bygd opp brukes til andre ting når det ikke kommer flyktninger til Tromsø, men at disse – blant annet en flyktninglege – er klar til å ta imot flyktninger når som helst.

– Jeg mener vi bør legge denne saken til orientering til hvert kommunestyremøte, og det betyr at vi må få en løpende oppdatering som lages før hvert kommunestyremøte, sier byrådsleder Kristin Røymo.

– Videre må jeg si at vi ønsker å ha en særlig oppmerksomhet rettet mot barn og enslige mindreårige. De har behov for betydelige rammer rundt seg, og det må være av våre absolutt viktigste fokusområder, sier byrådslederen.