Ordfører i Karlsøy kommune, Mona Pedersen, beskriver dommen fra Nord-Troms tingrett som en skuffelse.

– Dette er absolutt en stor skuffelse for hele kommunen. Det er et tilbakeslag vi ikke hadde forventet.

Berører beiteområder

Ekspropriasjon for ny vei fra Langsundforbindelsen omfattet eiendommen til reindriftsnæringen og seks grunneiere.

I retten anførte Troms fylkeskommune ved regionvegkontoret at ekspropriasjonsvedtaket er gyldig og at skjønnet skal fremmes. Saken dreier seg i hovedsak om uenighet om plasseringen av veitraseen som skal gå fra tunnelen til nordsiden av øya.

Reinnæringa har blant annet i et brev fra 2009 påpekt at utbyggingen av ny vei på oversiden av den gamle veien vil berøre viktige vårbeiter og kalvingsområder.

Må betale 1,1 mill

Reinøy Reinbeitedistrikt anførte i retten at skjønnet må avvises blant annet på grunn av manglende konsekvensutredning i arbeidet med reguleringsplanen.

De øvrige grunneierne motsatte seg ikke at skjønnet fremmes.

I domsslutningen fra Nord-Troms tingrett kommer det fram at retten har bestemt at skjønnet ikke fremmes og at Troms fylkeskommune må betale 1,1 millioner i sakskostnader.

Les også: Stiller garanti på inntil 450 mill. til bygging av Langsundforbindelsen

Ugyldig vedtak

Reguleringsplanen for Langsundforbindelsen fra 2010 ble i retten erklært ugyldig på grunn av manglende konsekvensutredning.

Retten kom fram til at reguleringsplanen som underbygger ekspropriasjonsvedtaket for det nye veien er ugyldig, og at skjønnet derfor ikke skal fremmes.

– Denne tunnelen er så viktig for kommunen, for bosetting i kommunen og for næringslivet for Reinøya. Jeg er veldig bekymret for næringslivet der nå. I tillegg sitter det mange på gjerdet som vil bosette seg på Reinøya, og dette vil stoppe nå. Ifølge dommen har vi ingen gyldig reguleringsplan, så nå må vi diskutere om vi eventuelt må dele opp prosjektet. Denne saken gjelder i hovedsak plassering av veitraseen og ikke tunnelen, sier Pedersen.

– Mangelfullt og uriktig

I domsslutningen skriver retten følgende:

«Samlet sett er det forhold i saken som tyder på at manglende konsekvensutredning har medført et mangelfullt og uriktig avgjørelsesgrunnlag før kommunestyret vedtok reguleringsplanen i 2010.»

Hastemøte

Ordfører Mona Pedersen, rådmann Jan-Hugo Sørensen og fylkesråd for samferdsel, Ivar B. Prestbakmo, skal tirsdag ettermiddag treffes i et hastemøte.

– Reguleringsplanen er ugyldiggjort, så nå må vi finne ut hva vi kan gjøre videre. I ettermiddag skal vi prøve å stake ut kursen videre, blant annet med tanke på anbudet på tunnelen, reguleringsplan og eventuell anke. En anke vil ta tid, så hvis ingen har noen skikkelig kjappe og gode løsninger alle parter kan forenes om, spørs det om vi får byggestart i 2016.

Les også: Langsundforbindelsen ut på anbud

Håper på dialog

Pedersen håper nå på en god dialog mellom alle parter.

– Vi må prøve å få fylkeskommunen, Statens vegvesen og reinnæringa i en felles dialog og komme fram til en løsning som imøtekommer alles behov.

Hun legger ikke skjul på den store skuffelsen etter dommen i tingretten.

– Det er veldig mange her som er personlig engasjert i denne saken og som har lagt ned utallige arbeidstimer for å få til denne tunnelen. Det er en prosess som har foregått i tredve år, og nå var vi så utrolig nære. Det var nesten så vi sprettet sjampanjen da anbudet ble lagt ut, så dette tilbakeslaget er absolutt ikke godt.