Ble avvist av væpnede vakter på grensen til Vest-Sahara

Tromsøpolitiker Erlend Svardal Bøe (H) ble stoppet på grensen til Vest-Sahara da han og en rekke politikere forsøkte å ta seg inn i det okkuperte landet.
VEST-SAHARA
  • Vest-Sahara var spansk koloni fram til 1975, da Marokko og Mauritania delte området mellom seg etter en avtale med Spania.
  • Frigjøringsbevegelsen Polisario nektet å godta dette og erklærte i 1976 området som selvstendig. Mauritania trakk seg ut i 1979 og anerkjente Vest-Sahara, mens Marokko gjorde krav også på deres del av området.
  • Marokko har latt rundt 400.000 marokkanske bosettere slå seg ned i Vest-Sahara. Marokko har også bygd en over 2.000 kilometer lang mur rundt de sentrale områdene og kontrollerer all økonomisk aktivitet i landet, som er rikt på naturressurser.
  • Vest-Sahara er medlem av Den afrikanske union (AU) og har flere ganger fått støtte i FN for sitt krav om selvstendighet.
  • FN forhandlet fram en våpenhvile i 1991, der partene ble enige om å gjennomføre en folkeavstemning om områdets framtidige status. Våpenhvilen er fremdeles gyldig, men folkeavstemningen har aldri blitt gjennomført.
  • Kilde: NTB
nyheter

VEST-SAHARA/TROMSØ: iTromsø skrev nylig om tromsøpolitikerne Rikke With Bergseth (AUF) og Erlend Svardal Bøe (H) som sammen med en tverrpolitisk delegasjon på rundt 70 personer forsøkte å ta seg inn i Vest-Sahara, som er okkupert av marokkanske politistyrker. Hensikten har vært å forsøke å sette søkelyset på Marokkos behandling av saharawiene, Vest-Saharas urfolk, ved å kreve folkeavstemning om uavhengighet.

Bergseth kunne i går fortelle at hun ble avvist på grensen, med forklaringen at «Gud har sagt at dere ikke skal slippe inn her». Gruppen på rundt 70 stykker hadde delt seg opp, mange i grupper på 4–5 personer, men veldig få kom seg over grensen.

– Vi fikk melding om at det var noen som kom seg over grensen på tirsdag, men de ble arrestert og sendt tilbake igjen dagen etterpå, forteller Svardal Bøe til iTromsø mandag kveld.

Ble tatt bilde av

Han kan også fortelle om en uhyggelig opplevelse med vaktstyrker på grensen.

– Vi kom til grensen etter å ha kjørt i rundt fem timer, der ble vi møtt av tre væpnede vakter. Vi sa vi var to sykepleiere og to som jobbet med økonomi. Først diskuterte de litt seg imellom, men så kom det som tilsynelatende var sjefene deres til stedet. Til slutt kom en av de bort til oss og ga oss beskjeden “Dere er velkomne i Marokko, men ikke i Vest-Sahara”, forteller Svardal Bøe, som sier at vaktene deretter begynte å ta bilder av dem og bilen.

– Det var ganske ubehagelig. De begynte å fotografere både oss og bilen vi kom i, uten å gi noen forklaring på hvorfor.

Flere har blitt forfulgt

Han skal onsdag ta seg tilbake til Marrakech, hvor flyplassen ligger. Deretter går ferden tilbake til Norge og Tromsø, hvis det ikke oppstår flere komplikasjoner på veien.

– Vi har hørt om delegasjoner som skal ha blitt forfulgt tilbake til flyplassen og blitt avhørt der. Forhåpentligvis slipper vi dette, men vi beregner ekstra tid på flyplassen tilfelle det skulle oppstå noe, sier Svardal Bøe, som nå skal bruke tiden på å slappe av og reflektere.

– Vi ankom søndag kveld og det har ikke blitt mye søvn siden da. Jeg skal prøve å få tatt litt igjen, samtidig som jeg lar dagens hendelser synke litt inn, sier Svardal Bøe til iTromsø, kun 20 minutter etter å ha bli avvist på grensen.

Da iTromsø prater med han tirsdag ettermiddag har han kommet tilbake til Agadir, en by omtrent midt imellom grensen til Vest-Sahara og Marrakech. Her har han opplevd at politi følger med på det de gjør.

– Det er en bil som står utenfor hotellet følger etter oss når vi er ute og kjører. Vi ble også nektet å kjøre videre i går, forteller han.

Skuffet, men fikk vist seg

Selv om han er skuffet over å ikke komme seg inn i landet, håper han at denne aksjonen har gitt saken mer oppmerksomhet.

– Det føles ikke bra å måtte snu på grensen, spesielt med tanke på at flere saharawier ventet på oss på innsiden. Men ved at så mange nordmenn møtte opp fikk vi fikk vi gjort en “statement”, som forhåpentlig flere legger merke til, forteller tromsøpolitikeren.

Hvis alt går etter planen er Svardal Bøe tilbake igjen i Tromsø på fredag, med vanlige plikter som venter uka etter som gruppeleder for Høyres kommunestyregruppe.