Onsdag forrige uke rykket bevæpnet politi ut til Nav-bygget i Tromsø sentrum etter at en mann fremsatte trusler om skytevåpen mot en ansatt. Det var den andre politiaksjon på Nav-kontoret på ei uke.

– Det er veldig uvanlig for oss at det kommer to slike hendelser så nært opp mot hverandre. Men på den andre siden er det klart at i en stor by som Tromsø er blitt, så vil det være sånn at det av og til vil skje at det blir hensatt trusler mot Nav-ansatte, sier leder for Nav i Tromsø, Geir Jakobsen til iTromsø.

Økt sikkerhet

Han legger ikke skjul på at hendelsene har preget de ansatte.

– Det er ingen tvil om at de ansatte har blitt påvirket av dette og at flere av mine ansatte har vært oppriktig redde på bakgrunn av de truslene som har kommet. Det å bli truet på en sånn måte at man er redd for sitt liv, det gjør noe med folk og man begynner å tenke over sin familiesituasjon, hvor man går og lignende. På arbeidsplassen bruker vi mye tid på å debriefe disse tingene.

Nav Tromsø har i etterkant av truslene økt sikkerheten.

– Vi har gjort en rekke detaljerte tiltak for å øke sikkerheten og for å trygge de ansatte, sier Jakobsen.

Desperat situasjon

Begge truslene ble ringt inn over telefon og dreide seg om trusler om skytevåpen.

– Truslene var ringt inn, men det er snakk om mennesker som bor i Tromsø som vi har jevnlig kontakt med. Truslene henger sammen med at vi møter en brukergruppe som har mange utfordringer, både personlige, psykiske og sosiale. Da er det klart at man kan oppleve at de kommer i situasjoner de opplever som desperate, og da tyr til slike handlinger fordi de tror at det vil hjelpe dem, forklarer Jakobsen.

Han anslår at Nav i Tromsø mottar 10–20 trusler av en viss alvorlig karakter i løpet av et år.

– Det har også skjedd truslene kommer i fysisk møte med brukere.

Beredskapsplan

Nav-lederen forsikrer at de har en god beredskapsplan og at sikkerheten til de ansatte er godt ivaretatt.

– Vi har en meget god ivaretakelse av sikkerhet, både på plansiden og på den taktiske siden. Eksempelvis har vi en medarbeider som er sikkerhetsansvarlig og en egen gruppe som nesten utelukkende jobber med sikkerhet. Uten å gå inn i detaljer, kan jeg betrygge med å si at vi har et betydelig sikkerhetsopplegg som slår inn med en gang det oppstår en situasjon.

Politiøvelse

Onsdag denne uken gjennomførte politiet en øvelse på Nav-bygget, som huser 190 ansatte.

– Denne øvelsen var planlagt lenge før disse truslene. Vi øver på ulike situasjoner og politiet får bli bedre kjent i vår nye lokaler. Vi har et særdeles godt samarbeid med politiet og de viser en fantastisk vilje til å stille opp for å beskytte og skape trygghet for både oss ansatte og for våre brukere.

Politiet avkrefter også at øvelsen har sammenheng med de forutgående aksjonene på Nav.

– Det er en øvelse med vanlig operativ undervisning, sier operasjonsleder Steinar Gudmundsen.

Jakobsen vil følgelig fraråde på det sterkeste å ty til trusler hvis man opplever å være i en fortvilet situasjon.

– Det vil alltid være noen mennesker som tenker at det å true vil gi dem et fortrinn, men jeg vil bare si til alle i Tromsø som har behov for Nav at de må være klar over at det absolutt ikke er veien å gå for å få god hjelp fra oss. De utsetter seg selv bare for ganske omfattende problemer.

I etterkant av truslene og politiaksjonene de siste ukene, har det vært flere møter med de ansatte.

– Vi har selvfølgelig hatt samtaler med alle de ansatte som var direkte berørt og hatt møter med alle de øvrige ansatte.

POLITIØVELSE: I morgentimene onsdag var politiet på plass for å gjennomføre flere øvelser på Nav-bygget i Tromsø sentrum. Foto: Ronald Johansen