Slik er tromsøværingenes reisetrender

Færre reiser til Tyrkia, mens Hellas forblir favorittreisemålet.

FÆRRE TIL TYRKIA: Carina Sørensen, selgerleder hos Ticket feriereiser forteller at Hellas og Spania er populære reisemål. Sammenlignet med tidligere år velger færre å reise til Tyrkia. Foto: Tom Benjaminsen 

nyheter

Det er sesong for ferieplanlegging, og flere frosne tromsøværinger har allerede bestilt sommerens ferietur. I fjor merket Ticket feriereiser i Tromsø at Spania, Hellas og Tyrkia var de mest populære reisemålene. I år velger færre å reise til Tyrkia på grunn av den anspente situasjonen i landet.

– Tyrkia har gått mer ned på grunn av at folk er forsiktige med det de oppfatter som usikkert. Ving har kansellert flygingene dit fra Tromsø, sier Carina Sørensen, selgerleder hos Ticket feriereiser.

Tyrkia har i flere år vært en populær feriedestinasjon, så Sørensen synes det er synd at situasjonen er slik.

– Da velger folk andre steder. Mallorca, Kroatia, Kreta og Thailand øker, sier hun.

Flere storbyferier

Forskjellen fra reisetrendene i fjor og i år er definitivt Tyrkia som folk avstår fra å reise til.

– I fjor ble Tyrkia nummer tre over mest besøkte land, sier Sørensen.

En annen type ferie som har blitt populær, er storbyferier.

– For eksempel har Budapest blitt mer populært. Det er ofte vennegjenger som reiser sammen til slike destinasjoner, sier selgerlederen.

Charter fremdeles populært

Men det er helt klart at charterferier fremdeles er den store vinneren.

– Vi merker også at flere velger å sy sammen pakkene sine selv og er mer åpne enn de er med charter. Men det er klart at de fleste synes det er greit å ha direkterute, sier Sørensen.

I sommer vil man blant annet kunne reise direkte fra Tromsø til Bulgaria, et reisemål som tidligere har vært populært.

– Bulgaria er på topp ti, men vi ser at det har vært en liten nedgang fra tidligere år, sier selgerlederen.

Hellas har som Spania alltid vært et populært land blant nordmenn.

– Både i Tromsø og nasjonalt ser vi at Kreta er på topp. Vi har ikke merket at folk ikke vil reise til Hellas, sier Sørensen.

Folk vil til Kreta

Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver hos Apollo forteller at reisetrendene i Tromsø er de samme som i resten av landet.

– Kreta er det reisemålet vi spår blir sommerens mest populære etter undersøkelser fra finn.no, sier Rivera.

På grunn av den store pågangen på reiser til Kreta fra Tromsø, har Apollo måtte utvide tilbudet der. I motsetning til Ticket-kontoret i Tromsø, merker Apollo at Bulgaria fremdeles er svært populært.

– Kreta og Bulgaria er to populære reisemål, sier Rivera.

Også Apollo merker at Tyrkia ikke er like populært.

– Det så vi allerede i fjor. Men det vi la merke til var at gjestene som tidligere hadde reist til Tyrkia nå dro til Bulgaria, trolig fordi det er ganske like reisemål, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Flere til Kroatia

Et reisemål Apollo har merket en overraskende økning på, er Kroatia.

– Kroatia selger best foreløpig. Nå er det 20 prosent utsolgte seter til Kroatia fra Oslo i sommer, sier Rivera.

Små, ukjente perler i Hellas har også blitt mer populære reisemål. Apollo har heller ikke merket nedgang i turismen på Hellas – tvert imot merker de at nordmenn er veldig glade i Hellas.

– I fjor spådde mange at antall reisende ville gå ned, men det ble ikke tilfelle i det hele tatt. Flere ønsker faktisk å ombooke reisene sine til Hellas fordi de ville bidra der, sier Rivera.

Apollo har allerede solgt rekordmange billetter så langt i år.

– Det er over 25 prosent flere solgte reiser til nå enn i fjor på samme tid. Folk er tidligere ute i år. Det tror jeg er fordi de gikk på en smell i fjor da de ventet for lenge og reisene ble utsolgt, sier Rivera.