Soldagen

Velkommen tilbake!

I dag er dagen vi i spenning venter på at sola skal titte opp over horisonten. Meteorologene melder at skyene er på vei til Tromsø, men er vi riktig heldige kan vi få et glimt av sola før det skyer over.
nyheter

Etter to måneder med mørketid, er sola igjen endelig synlig over fjelltoppene som omkranser Tromsø. Men siden værutsiktene for å se sola i dag ikke er de aller beste, tok iTromsø turen med helikopter for å gi våre lesere et etterlengtet gjensyn.

Skyene er på vei

I dag står sola opp klokken 10.41. Vakthavende meteorolog Gunnar Noer ved Vervarslinga for Nord-Norge hadde ikke gode nyheter for dem som har gledet seg til soldagen da iTromsø snakket med han onsdag.

– Det er egentlig ikke så stor sannsynlighet for å få et glimt av sola. Dagen starter brukbart med noen skyer her og der, men så kommer det flere skyer og legger seg utover dagen. Det er helt marginalt om vi vil få se sola under skydekket i sør eller om det blir for mye skyer.

Det kan likevel være et lite håp om å få se sola fra Tromsø, opplyser meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Vervarslinga for Nord-Norge torsdag formiddag.

– Det snør i Sør-Troms, og de skyene er på vei nordover. Men de er forsinket i forhold til hva vi trodde, så hvis vi er heldig så berger vi.

Han forteller at det er helt overskyet både i Harstad, på Sør-Senja og Rebbenesøy klokken 10.00 torsdag.

– Vi ligger midt i et stort skyfritt hull akkuat nå. Skyene kommer krypende, og tidlig ettermiddag så er det overskyet her også, sier Robertsen og legger til:

– Vi får bare krysse fingrene!

Må vente til helga

Dersom du ikke får se sola på soldagen, kan det se ut til at du må vente helt til lørdag før du får et glimt av den. Sjansene for å se sola på fredag er nemlig ikke de største. Men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves.

– Fredag blir det nullføre med ganske mye skyer og litt nedbør, så det blir nok heller ikke noe særlig til sol. Men på lørdag er det gode muligheter for å se sola! Da blir det litt sur vind, men det kan antakelig bli en brukbar utedag. Da kan man gjøre et fremstøt mot en fjelltopp for å se sola rett i hvitøyet, sier Noer.

45.000 solboller

Tradisjon tro markeres soldagen på flere vis, blant annet med byens velkjente solboller. På Bakehuset Nord-Norge var de ansatte i går ettermiddag i full sving med bakinga til Tromsøs store festdag.

– I år baker vi omtrent 45.000 solboller og det er makskapasiteten på hva vi klarer å lage i løpet av kvelden. Dagligvarebutikker kjøper opp nesten alt, så vi har måttet sagt nei til nesten alle privat- og bedriftskunder, sier salgssjef Kjetil Myrbakk.

Soldagen i Tromsø er den største dagen for bakeriet.

– Det er desidert den største dagen for oss, det er den offisielle soldagen og det skal feires. Vi har pleid å ligge på rundt 45.000 solboller og år etter år blir alt utsolgt!