RICHARD WITHS PLASS: Nær 50 ingeniører og studenter hadde møtt opp til et spesialtilpasset jobbsøkekurs i regi av Norges Ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO) på Quality Hotel Saga torsdag kveld. Fallende oljepris og kutt i petroleumsnæringen gir tydelige etterdrønn i nord, og nasjonale tall viser en sterk økning i arbeidsledige ingeniører. Stine-Mari Høiseth (24) er sisteårsstudent ved prosess- og gassteknologi ved UiT, og har allerede startet prosessen med å søke jobb.

– Det var ikke akkurat dette man så for seg da man startet utdanningen. Man tenkte at ingeniøryrket er et sikkert valg, og man så at ingeniørstudenter ble tilbudt jobb allerede før man var ferdig utdannet. Nå er jo situasjonen en helt annen, sier Høiseth.

Klassekamerat Aleksander Gschib (28) nikker bifallende, og sier at han har vært bekymret underveis i studieløpet.

– Jeg har faktisk vært innom tanken på å bytte studie, men nå har jeg bare et semester igjen, så da kan man like gjerne fullføre. Det kan være at man må ta seg tilleggsutdanning for å få jobb.

Hard konkurranse

Det siste året og især det siste halvåret, har antall arbeidsledige ingeniører i region nord nær doblet seg – fra 48 ledige i april 2015 til 76 arbeidsledige i januar i år, viser tall fra NITO. Per i dag er det 16 arbeidsledige ingeniører i Tromsø, men tallet kommer til å stige ytterligere etter at Aker Solutions tidligere i januar meldte at de legger ned sin hovedvirksomhet i Tromsø. Fagforeningen sier at ingeniørene er svært omsetningsbare, om de bare selv er fleksible.

– Det er spesielt oljebransjen som er hardt rammet, og mange vil miste jobbene sine innen privat sektor. Men det er fortsatt et stort behov for ingeniører i andre sektorer, spesielt innen bygg, elektro og maskin i både stat og kommune. Mange må tilpasse seg og kanskje flytte til andre kommuner, eller å ta noen ekstra kurs for å nå fram, sier nestleder Sigbjørn Syr i NITO Troms.

Han trekker fram et eksempel i Lenvik kommune, hvor han selv jobber, hvor en oljeingeniør i dag jobber innen bygg og anlegg. Det er fullt mulig for dem som nå må finne seg en ny jobb.

– Grunnutdanningen til ingeniørene er svært lik, det er bare snakk om en ny spesialisering. Vi håper at nordnorske kommuner ser hvilke muligheter de står overfor nå i et presset marked, der de kan tilby ordninger som gir mulighet til videreutdanning imens man er i jobb. Det er en vinn-vinn situasjon for kommunene, som ofte sliter med rekruttering, sier regionsjef Paul Davies i NITO Nord.

Optimistiske studenter

Til tross for dyster statistikk, manglende arbeidserfaring og tøff konkurranse i arbeidsmarkedet, er ingeniørspirene optimistiske.

– Vi vet at markedet kan svinge, og det kan like fort snu. Er man fleksibel, så er man ikke så låst. Man behøver ikke å jobbe i privat sektor. Personlig kan jeg godt tenke meg å jobbe innen bygg og jeg er også flyttbar, sier Stine-Mari Høiseth.

TØFT MARKED: Nestleder Sigbjørn Syr i NITO Troms sier at spisskompetente ingeniører må forberede seg på et tøffere arbeidsmarked i tida fremover. – Da er det viktig å være i forkant og å være fleksibel. Innen kommunal sektor er det blant annet et stort behov for ingeniører innen samferdsel, bygg og anlegg. Foto: Trond Tomassen. Foto: Trond Tomassen
STAPPFULLT: Møterommet på Quality Hotel Saga var fylt til randen av både ingeniører og ingeniørstudenter som alle må ut i det samme arbeidsmarkedet preget av kutt og hard konkurranse. Her lærer de hvordan de selv gjør seg så attraktiv som mulig, blant annet ved utforming av CV og bruk av sosiale nettverk som LinkedIn. Foto: Trond Tomassen. Foto: Trond Tomassen
OLJEREALITET: Regionsjef Paul Davies i NITO Nord (til venstre) og nestleder Sigbjørn Syr i NITO i Troms medgir at kutt i oljenæringen i nord, blant annet i Harstad, Narvik og Tromsø, vil ramme regionen hardt. – Drømmen man hadde i oljenæringen for to år siden er langt fra realiteten i dag. Da må ingeniører innen denne sektoren tilpasse seg, for ingeniørbehovet er fortsatt stort, sier de. Foto: Trond Tomassen. Foto: Trond Tomassen