Nå øker skredfaren til det farligste nivået

Fredag skrus skredfaren opp fra moderat til betydelig. Dette er den mest dødelige faregraden, ifølge Kjell Roger Andersen i Tromsø Røde Kors skredgruppe.

SKREDFARE: Fredag øker skredfaren til faregrad 3 – betydelig. 

ADVARER: Leder i Tromsø Røde Kors skredgruppe, Kjell Roger Andersen, ber folk holde seg unna de bratteste hellingene. 

nyheter

Siden søndag 11. januar har skredfaren i Tromsø vært gradert til to – moderat. Fredag er det derimot varslet at faregraden vil skrus opp igjen på grunn av mildvær, nedbør og økende vind.

– Skredfaren skrus opp fordi det vil legge seg fokksnø i hellinger, som gjør snødekket mer ustabilt. Slik vinden er nå, vil det hovedsakelig legge seg på nordsiden av fjellene, forteller Kjell Roger Andersen, leder for Tromsø Røde Kors skredgruppe.

Flest dødsulykker

Han sier at det er under slike forhold flest dødsulykker finner sted.

– Er det faregrad fire, holder de fleste seg unna fjellet, men på faregrad tre våger folk seg ut til tross for en betydelig fare, forteller Andersen, som legger til at han ikke ønsker å skremme folk.

– Man må for all del benytte seg av fjellet, men når faregraden er skrudd opp, bør man holde seg unna de bratteste områdene.

Høy aktivitet

Andersen har merket seg at det er mye aktivitet i fjellene i år.

– Det er bare å se ut vinduet på ettermiddagen, det er hodelykter overalt i fjellsidene.

Skredgruppen har hatt få oppdrag i vinter, noe Andersen tror kan skyldes en økt bevissthet blant dem som ferdes i fjellet.

– Det har vært helt stille med tanke på skredaksjoner, selv om høysesongen vår normalt er senere på sesongen. Mitt inntrykk er at det er blitt en større bevissthet blant skiløperne, samt en større kompetanse på skredfare, forteller han.