Det ble ikke mange minuttene med sol i Tromsø på soldagen, men de ansatte og besøkende ved Elisabethsenteret fikk det med seg. De markerte soldagen med lunsj og solboller i kantinen.

– Det har vært en tradisjon her på senteret i mange å servere solboller til lunsj, så i år ble intet unntak, forteller daglig leder Siv-Hege Schrøen, som setter stor pris på den unike utsikten.

– Det er jo kanskje Tromsøs beste utsikt for å få med seg solen, sier hun.

Send oss dine solbilder!

Amerikaner på besøk

Kåre Enga fra Montana i USA sier at soldagen er et fenomen som fascinerer ham.

– Jeg har reist mye rundt omkring i verden og har vært innom Norge en rekke ganger. Denne gangen ville jeg til Tromsø for å få med meg TIFF, soldagen og Nordlysfestivalen, forteller Enga og legger til:

– For å forstå kulturer og folk må du få med deg dager som dette.

Rekordmange boller

Enga fikk med seg en av 50 boller som ble servert på senteret. Dette utgjør dog kun en liten brøkdel av antallet solboller som blir konsumert i Tromsø på soldagen. Hos Pedersens Bakeri & Konditori produserer de omtrent 18.000 boller, hos Bakehuset Nord-Norge rundt 45.000 og Tromsø bakeri rundt 25.000 boller. Til sammen utgjør dette nesten 90.000 boller, altså godt over en bolle per innbygger.

– Det er et tromsøfenomen som er ganske utrolig. Jeg pratet akkurat med leverandøren i Bodø og der skjønner de ikke hva vi holder på med, kommenterer Jan Kåre Pedersen hos Pedersens Bakeri & Konditori.

– Det er en rimelig hektisk dag, alt som kan krype og gå er i aksjon, sier Kjetil Myrbakk i Bakehuset Nord-Norge.

NORSK KULTUR: Amerikanske Kåre Enga er fascinert av soldagen, som han mener er et viktig symbol på den nordnorske kulturen. Foto: Ronald Johansen