Sjokkøkning av eiendomsskatten

Huseier Bjørn Arne Johannessen (57) er ikke alene om å reagere på økningen det røde flertallsstyret har igangsatt på bolig. Mange er sjokkerte over at skatten nesten er doblet.

avgiftssjokk: Huseier Bjørn Arne Johannessen har fått krav om ny eiendomsskatt fra kommunen. Økningen er på nesten 80 prosent. Det er sjokkerende, sier tromsømannen. 

nyheter

I fjor betalte Johannessen 456 kroner i måneden for sin enebolig på toppen av øya. Da den første fakturaen, som heretter dumper ned i postkassen hver måned, kom denne uken, var kravet fra Kristin Røymo & Co på 819 kroner. Det er en økning på like under 80 prosent.

Kriminelt

Ifølge Johannessen finnes det bare ett ord for dette: Kriminelt!

– Det sies at kommunen har gått over til å kreve inn eiendomsskatten 12 ganger i året for å kamuflere den voldsomme økningen. At det samtidig koster rundt halvannen million å effektuere ordningen, er det ingen som snakker om. De pengene stikker Posten og kommunens bankforbindelse av med.

Har råd til

Bjørn Arne Johannessen sier at for hans vedkommende er økningen i eiendomsskatten ingen katastrofe. Men han tenker på hvordan dette rammer huseiere med trang økonomi og minstepensjonister.

– For mange er de nye kravene utvilsomt et sjokk. I tillegg skal folk ut med feieavgift, renovasjon samt vann og avløp. I sum blir det mange tusenlapper ekstra å betale.

Raner folk

– Jeg vil si det så sterkt at kommunen raner boligeierne på denne måten. Når det er sagt, har tromsøfolk selv lagt opp til økningen. Flertallet stemte rødt ved høstens valg. Nå kommer sjokkregningene, sier 57-åringen som også erindrer at enkelte politikere advarte velgerne mot det som nå skjer.

Tviler på

Bjørn Arne Johannessen tviler på at det forrige regimet med Jens Johan Hjort og Øyvind Hilmarsen i spissen hadde gjort det samme. Det er noe velgerne bør ha i minne ved neste korsvei, mener han.

– I sum utgjør de få hundrelappene i måneden ikke så mye. Men dersom vi tar årets økningen og legger sammen summen i eksempelvis fem år, utgjør avgiftshoppet for meg over 22.000 kroner.

Advarte velgerne

Jan Blomseth (Frp) var den folkevalgte som advarte tromsøfolk før de gikk til valgurnene i høst:

– Jeg kalkulerte med en økning fra 3 til 5 promille. Det tilsvarer 67 prosent. Nå viser det seg at mange jeg har snakket med, har fått enda større krav fra kommunen.

Ny økning neste år

Ifølge Blomseth stopper ikke avgiftskravet med årets økning:

– Neste år kommer et nytt prishopp – fra 5 til 7 promille. Da blir økningen formidable 133 prosent for deg og meg, sier Frp-politikeren som konstaterer at de nye avgiftene gir kommunen 80 millioner kroner mer i kassen.

Vært åpen

Ifølge finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt) har samarbeidspartnerne i byrådet vært åpen om dette hele tiden:

– At vi nå krever inn skatten hver måned, er for å lette betalingen for hver enkelt. Og de som nå er overrasket, har fulgt dårlig med i timen.

– Når det gjelder porto og gebyr for innkrevingen, er det noe kommunen tar på sin kappe, sier Olsen som skal evaluere nyordningen etter hvert.