LANES: Hva som ligger til grunn for beregningen på eiendomsskatten har for mange vært vanskelig å skjønne. Det lå nemlig ingen forklaring til utregningen med fakturaen. Rolleiv Lind, leder av kontrollutvalget, reagerte i helgen kraftig på nettopp dette, blant annet fordi innbyggerne med det ikke har noen mulighet til å kontrollere at kommunens utregning er korrekt.

Jens Ingvald Olsen, byråd for finans, forteller at det ikke var plass til forklaringen på fakturaen.

– Det er en teknisk programvare som legger rammer for hva som er mulig å få inn av tekstmengde på faktura. Dermed ble det ikke plass til ytterligere forklaring på den, sier han.

Les også: Sjokkøkning av eiendomsskatten.

Ettersendes

Nå lover han imidlertid at forklaringen på utregningen vil dumpe ned i postkassen til skatteyterne denne uken.

– Vi ser i ettertid at vi ikke ga god nok informasjon, og vil derfor sende ut en grundig forklaring i løpet av et par dager, sier han.

Byråden mener det er spesielt at Rolleiv Lind reagerer, i og med at informasjonen var den samme på fakturaene som ble sendt ut under forrige byråd.

– Er dette et enkelt regnestykke?

– Når man vet hva de forskjellige tallene er for noe, er det ganske enkelt. Da består regnestykket av ganging og deling, og det er noe de fleste kan, sier han.

Olsen forklarer regnestykket på følgende måte:

– Eiendomsskattegrunnlaget du hadde i fjor skal plusses på syv prosent. Da får du skattegrunnlaget for 2016. Så beregner du hvor mye fem promille utgjør av dette beløpet. Det er eiendomsskatten for hele 2016. Så deler du beløpet på 12, som er antall terminer, og det er dette tallet som skal stå på fakturaen.

Les også: Rolleiv Lind mener eiendomsskatten er uakseptabel.

– Godt

Rolleiv Lind er fornøyd med at det nå gis informasjon til tromsøværinger. At informasjonen på fakturaen er den samme som det var under forrige periode mener han er uvesentlig.

– Det kan så være at forklaringen er lik. Men når man snakker om en så stor økning som byrådet har iverksatt – en dobling for svært mange – må man kunne forlange en forklaring. Det er bare rett og rimelig, sier Lind.

Han ser fram til at utregningsforklaringen finner fram til skattebetalerne, men understreker at forklaringen må være forståelig for folk flest.

– Informasjonen må være fyllestgjørende, slik at folk ikke føler seg lurt. Hvis ikke jeg, som tidligere banksjef, forstår forklaringen så må Jens Ingvald Olsen sende ut informasjonen på nytt.

FORNØYD: Rolleiv Lind (H), leder av kontrollutvalget, er fornøyd med at en forklaring nå ettersendes. – Nå må vi bare håpe at forklaringen er slik at folk forstår den, sier han. Foto: Tom Benjaminsen Foto: Tom Benjaminsen