Hun reagerer på at Tromsøområdets Regionråd, som består av representanter for Tromsø, Karlsøy og Balsfjord og ledes av ordfører Jarle Aarbakke, behandlet Langsundforbindelsen etter tingrettens dom i forrige uke. De ber grunneiere, myndigheter og reindriften gå i dialog sånn at det kan bli byggestart som forutsatt i 2016.

– Regionrådet må ta innover seg at retten har konstatert at det er gjort en grov saksbehandlingsfeil, som er så stor at den potensielt ville endret sakens utfall, og se på andre løsninger. Det er ikke riktig å legge skylden på reindriften, feilen er prosjekteiers og myndighetenes ansvar. Det fremstilles som at reinbeitedistriktet er utfordringen, men de er ikke mot forbindelsen, de ønsker bare en løsning som er tilpasset reindriften, sier Muotka.

Hun har blant annet ansvaret for reindriften i Sametinget. Hun viser til at reindriften er en viktig næring som er under press, og at de ikke er mot Langsundforbindelsen. De har levert innspill som går på tunnelåpningen, ny vei og fergeleie på Reinøya. Sametingsråden mener en vei ut av problemet kan være å gå i reell dialog med reinbeitedistriktet om hvilke løsninger som kan være mulig

– Jeg tror alle ønsker løsning for et så viktig veiprosjekt. Man kan for eksempel undersøke om nye beitearealer kan tilgjengeliggjøres. Jeg vet ikke hvor reelt det kan være, og det vil i så fall være første gang at det skjer.