Jonas møtte folket – men rakk ikke lytte til dem

Under arrangementet «Åpent lunsjmøte med Jonas Gahr Støre» fremførte Ap-leder Jonas Gahr Støre en norsk oversettelse av sitt engelske Arctic Frontiers-manuskript. Så var det ikke tid til mer.

TALTE TIL FOLKET: Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre i Tromsø biblioteks toppetasje, under arrangementet «Åpent lunsjmøte». Foto: Ronald Johansen 

nyheter

Arrangementet i toppetasjen av byens bibliotek, i regi av Tromsø Arbeiderparti, ble preget av at hovedpersonen var forsinket, og først kom til ordet en halv time etter det annonserte tidspunktet 12.15.

Byrådsleder Kristian Røymo (Ap) bidro med stram regi som ordstyrer, men tok seg god tid i en innledende hyllest til mannen hun etter eget utsagn var «så glad i».

LES OGSÅ: Disse kommer til Tromsø på søndag

Talte med manus

Røymo introduserte Støre som «nordområdesatsingens Far», som følge av hans tale i Tromsø 10. november 2005 – den gang som nyansatt utenriksminister.

Når Støre inntok podiet, talte Arbeiderpartiets leder i en drøy halvtime med et lignende manus som det han fremførte foran Arctic Frontiers deltakere tidligere tirsdag formiddag.

Støre brukte mye tid på å fremsnakke Arktisk Råds økte betydning, som et organ få hadde kunnskaper om for et drøyt tiår siden, men nå har lokket Russland, Kina og EU til å delta.

– Europa er satt på prøve

Norges forhold til Russland ble også omtalt, både i sammenheng med havområdene og den pågående flyktningkrisen.

– Europa er satt på en prøve vi ikke har sett siden 1945. Enhver stat har mulighet til å stenge grensene, men det må være siste alternativ, mente Ap-lederen.

LES OGSÅ: Ungdomsskoleelevene imponerte forskerne

Han rettet videre en pekefinger til regjeringens tone i asyl- og integreringsdebatten, som han hevdet var i overkant streng.

– Vi vil legge til rette for å gjøre asylsøkerne til bidragsytere i det norske samfunnet, sa Støre – uten å belyse eventuelle øvrige forskjeller mellom eget parti og den sittende regjerings politikk på området.

Skrøt av den sittende regjeringen

Den tidligere utenriks- og helse- og omsorgsministeren benyttet allikevel anledningen til å skryte av den sittende regjeringens masterplan for marin forskning, som ble lagt fram 1. september i fjor.

LES OGSÅ: Mener norsk oljeutvinning er det mest miljøvennlige

Som sjømatnæringens mest alvorlige utfordringer ble blant annet overfiske, diverse miljøutfordringer og klimautslipp nevnt. Noen konkrete politiske svar på disse utfordringene bidro ikke Støre med, men han pekte på økt forskning som nøkkelen i fremtida.

Jonas Gahr Støre rakk kun å svare på spørsmål fra Ap-veteran Arne Luther, samt fra to herrer som ordstyrer Kristin Røymo omtalte ved fornavn, før den tilmålte tiden var over.