Nå må Gilbert sitte fast i kommunestyret ut 2019

Mads Gilberts håp om å komme ut av kommunestyret ble forverret etter at Rødts faste representant Maria Nilsen Aksberg flyttet fra byen.

INN: Mads Gilbert i Rådhuset ved en tidligere anledning. Nå kan det bli mange flere dager der enn han opprinnelig ønsket. Foto: Ronald Johansen 

UT: Maria Nilsen Aksberg har flyttet fra byen med gyldig grunn og er nå ute av Rødts kommunestyregruppe. Foto: Privat 

nyheter

iTromsø skrev 2. oktober i fjor at Mads Gilbert var formelt inne i kommunestyret på grunn av Jens Ingvald Olsens fritak fra kommunestyret i forbindelse med avviklingen av parlamentarismen og byrådsmodellen som skal skje 1. juli 2016.

LES OGSÅ: Derfor vil Mads Gilbert slippe å sitte i kommunestyret

Nå har Rødts faste representant, Maria Nilsen Aksberg, flyttet fra byen mens Hanne Stenvaag har kommet inn.

Det betyr at når Olsen igjen går ut av byrådet og inn i kommunestyregruppa, så er det Stenvaag og ikke Gilbert som går ut av Rødts faste folkevalgte.

– Mads søkte jo om fritak, men fikk ikke det i fjor høst. Slik det er nå er det Hanne Stenvaag som går ut, når jeg kommer inn. Mads er orientert om situasjonen, så han må selv vurdere hva han skal gjøre. Han har jo utrolig mye å gjøre med reising i forbindelse med jobben som lege og foredragsholder. Han sto sist på lista og hadde ikke planlagt å bli valgt inn, så vi får se hva som skjer, sier Rødts gruppeleder Jens Ingvald Olsen.

Kontor la ned

Grunnen til at Maria Nilsen Aksberg nå er ute, er at hun har flyttet til Oppland, med gyldig grunn.

– Hun hadde ikke jobb i Tromsø lenger. Hun var ungdomssekretær i Fellesforbundet i en stilling som ikke ble opprettholdt i fjor høst. Derfor har hun nå flyttet til Oppland der hun forsøker å få seg jobb, forteller Olsen.

LES OGSÅ: Aarbakke vil ikke gi Gilbert kommunestyrefritak

Dermed er Mads Gilbert nå enda lengre inn i de fastes rekker i kommunestyregruppa til partiet.

– Vi hadde aldri sett for oss at vi skulle få så mange inn, men kanonvalget gjorde at vi ikke hadde mange nok forhåndskumulerte, sier Olsen.

Fikk nei

Gilbert søkte om fritak fra vervet som kommunestyrerepresentant fra 1. oktober 2015 til og med 31. desember 2016.

I søknaden la han blant annet til grunn at ettersom han sto på sisteplass på listen, hadde han ikke sett for seg å bli valgt inn. Gilbert la også vekt på et anstrengt arbeidsprogram med regelmessig fravær grunnet internasjonal reisevirksomhet, i tillegg til stillingen på UNN med vaktarbeid. Men kommunen la til grunn at det ikke lå «helt særskilte omstendigheter» til grunn eller «uforholdsmessig vanskelighet eller belastning» for å få fritak og han fikk dermed avslag.

LES OGSÅ: Gilbert inn i kommunestyret

Nå ser det enda vanskeligere ut for Gilbert å få gyldig fritak i perioden fram til 2019.

– Mads møter når han kan og stiller i kommunestyret på onsdag. Han er en kjemperessurs for oss når han kan møte, men han har en krevende jobbsituasjon, sier Olsen.

iTromsø lyktes å komme i kontakt med Mads Gilbert vi SMS, men Gilbert ønsket ikke å kommentere saken.