Kina, Japan, Russland, England, Sverige – og Canada. En rekke land har ikke bare sendt offisielle delegater til Arctic Frontiers – også en rekke medier i de forskjellige landene er tungt til stede i Tromsø denne uka.

- Arctic Frontiers har i år journalister fra 16 land. Totalt har vi drøyt 100 akkrediterte journalister, opplyser pressesjef Jens-Eirik Larsen i Arctic Frontiers.

En av disse er vitenskapsjournalist Hannah Hoag – som dekker konferansen for News Deeply i Canada.

«Intim» konferansen

– Det er første gangen jeg dekker konferansen, men jeg har hørt om den tidligere fra andre journalister. Det skal visst nok være en konferanse av stor tyngde, men der det er lett å komme i kontakt med de «viktige» folkene, sier hun.

Arctic Frontiers er ifølge henne en «intim» konferansen der det er tett mellom tunge representanter for vitenskap, næringsliv og politikk – og der det er kort vei til de samme.

– På andre større konferanser er det uvanlig at man bare kan gå bort til en foredragsholder og stille spørsmål – men det kan man her, sier hun.

Viktig for Canada

Spørsmål om Arktis er viktige i Canada som har stor sin landmasse nord for Polarsirkelen – og der den arktiske kystlinjen er den nest lengste etter Russlands.

– Selv om det meste av fokuset er på de tettest befolkede områdene i sør – der de store byene ligger – så er Arktis veldig viktig for oss, sier hun.

I områdene nord for Polarsirkelen er det mye naturressurser selv om det bor lite folk der.

Lærerikt

– Dessuten så er det viktig fordi så mange av våre urfolk holder til der.

At så mange land deltar på konferansen gjør det også lettere å komme i kontakt med folk og kunnskap fra andre arktiske området.

– Man kan lære mye om forholdene i de landene bare ved å være her i Tromsø, sier hun.