Myntene hang på bakveggen inne i lokalene i Grønnegata før en rekke ombygginger og ommøbleringer.

De siste årene har derfor myntskatten samlet støv nedpakket på bakrommet, forteller regionbanksjef for næringsliv – Paul Berg.

– Vi har ikke hatt plass for dem inne i våre egne lokaler – og når vi nå skal flytte ned til Kystens Hus vil vi ikke få plass til kunsten der heller, sier han.

Må samles

Nordea går derfor ut og etterlyser nye eiere til samlingen – en stor samling gigant-mynter laget i glass. Myntene representerer alle myntsorter som var gangbar valuta på slutten av 70-tallet da kunsten ble laget.

– Vi stiller krav til en eventuell ny eier om at kunsten får henge samlet. Dessuten har kunstneren selv sagt at den bør henge på en blå vegg, sier Berg.

Av den grunn vil Berg og Nordea ikke dele ut enkeltmynter til folk som har lyst på en ekte Ulf Dreyer på stueveggen.

– Vi vil som sagt at den skal henge samlet, og at den i en eller annen form er tilgjengelig for allmennheten, sier han.

Prøvd tidligere

Det er ikke første gang Nordea har prøvd å bli kvitt Dreyer-myntene. I forbindelse med en ombygging tidlig på 2000-tallet tok man et initiativ om å få nytt husvære til myntene – uten å lykkes.

– Nå prøver vi igjen, for vi kan ikke ta den med oss til de nye lokalene i Kystens Hus, sier Berg.

Han vet ikke hvor mye kunsten til Dreyer er verdt, men ettersom Ulf Dreyer er blant de mest kjente tromsøkunstnerne er om ikke annet den kulturhistoriske verdien for Ishavsbyen stor.

– Derfor ser vi ikke for oss å sende kunsten ut av byen. Den bør bli værende her, sier Berg.

Ring for en kunst-prat ...

Så har du en svær stue eller et svært lokale her i Tromsø – og da fortrinnsvis malt i blått – kan du kontakte Nordea og Paul Berg for å ta en prat om myntene.

– Da kan de bare ringe. Og vi stiller som sagt krav om at kunsten får henge samlet – om den skal deles opp så beholder vi den selv og deler den ut internt, sier han.