Det var i forrige uke at reineier Johnny Mathis Sara ble oppmerksom på at flere dyr i flokken hans på Rebbenesøya viste avvikende adferd.

En av reinkalvene i flokken var så syk at den måtte avlives, og det viste seg etterpå at kalven var skadeskutt med rifle i magen. Reineieren frykter at flere dyr i flokken har blitt skutt, og dyrerettighetsorganisasjonen NOAH anmelder nå den eller de som står bak skytingen.

Brudd på dyrevelferdsloven

– Kalven må ha levd med store smerter etter å ha blitt skadeskutt i magen, og NOAH anmelder handlingen som et brudd på dyrevelferdsloven, sier Siri Martinsen, veterinær og leder i NOAH, i en pressemelding.

NOAH anmelder saken for å være sikre på at den etterforskes som brudd på dyrevelferdsloven – men understreker at dyremishandling kan og bør etterforskes også på eget initiativ fra politiet.

– NOAH velger å anmelde for å forsikre oss om at saken blir etterforsket, med dyrevelferdsloven som grunnlag. Men vi ønsker å understreke at politiet både kan og bør etterforske på eget initiativ når de får tips om kriminalitet mot dyr, slik de har fått her, uttaler Martinsen.

Øke dyrs rettsvern

I pressemeldingen skriver organisasjonen at de anmelder svært mange dyremishandlingssaker, og jobber for at politiet skal ta brudd på dyrevelferdsloven alvorlig.

– NOAH jobber for å øke dyrs rettsvern, og arbeidet for at politiet skal ta kriminalitet mot dyr på alvor er en sentral del av dette arbeidet. Å påføre dyr lidelse ved vold eller vanskjøtsel er ikke en bagatellmessig handling. Dyr opplever smerte i samme grad som oss selv, og den kunnskap vi har om dyr i dag tilsier at vi må behandle vold mot dem som et alvorlig lovbrudd. Samtidig finnes det nå bred kunnskap om at vold mot dyr og vold mot mennesker har en klar sammenheng, og stadig flere voldsforskere blir klar over viktigheten av å gripe inn også overfor vold mot dyr for å skape et tryggere samfunn for alle, sier Martinsen.

SKUTT: Det er ikke enkelt for reineier Johnny Mathis Sara å oppdage skadeskutt rein. .– For å se etter skuddsår må man slakte reinen, og det er jo ikke noe jeg ønsker å gjøre uten å være sikker, sier han. Foto: Privat
FORBANNET: Johnny Mathis Sara er forbannet over at noen har skutt på reinflokken hans. – Når dyr blir skadeskutt kan de få indre blødninger og med det pines i hjel, sier han. Foto: Privat