Carl (57) tok med seg 40 asylsøkere på sightseeing

Carl Morten Andersen har lenge tenkt at han ville gjøre noe for asylsøkerne i Tromsø. Onsdag fylte han en hel buss og tok dem med seg på en guidet busstur til Kvaløya og Sommarøy.

VILLE GJØRE NOE: Driftsleder i Nobina, Carl Morten Andersen (57), ville gjøre noe hyggelig for asylsøkerne i byen. Han fikk låne en buss fra jobben og arrangerte en guidet tur rundt om i kommunen. Arkivfoto 

nyheter

Sør-Kvaløya: – Det begynte med at jeg satt og så på nyttårstalen til Erna Solberg, hvor hun mante det norske folk til å ta litt på dugnad for flyktningene. Siden da har jeg gått og kjent på dette her, og tenkt på flyktningene – hvordan de bare sitter der på vent og hvor usikkert alt må være for dem, sier Carl Morten Andersen til iTromsø.

Les også: Fornøyd med bussprosjekt tross få gratispassasjerer

Lokalhistorie

57-åringen, som jobber som driftsleder i Nobina, bestemte seg for å gjøre noe, og tok opp saken på jobb.

– Vi fant ut at jeg kunne ta en buss og ta med asylsøkerne ut på en kjøretur.

Rundt klokken 09.30 onsdag plukket Andersen opp 40 asylsøkere som for tiden holder til på Skansen Hotell i Tromsø sentrum. Han markerte med punkter på kartet hvor turen skulle gå, og delte ut et kart til hver av asylsøkerne.

– Vi kjørte forbi Hella og til Brensholmen. Der hadde jeg avtalt at vi kunne få se når sjarkene kom inn og leverte fisk på kaia. Deretter kjørte vi til Sommarøy og Kattfjord. Jeg guidet dem over høyttaleren slik at de også lærte litt lokalhistorie på turen, forklarer han.

Les også: Er bekymret for asylsøkerne som blir returnert

Overveldet av naturen

Andersen gjorde flere stopp underveis på bussturen, slik at asylsøkerne kunne gå ut av bussen og ta bilder.

– Det var tydelig at de ble overveldet av naturen. Dette var en veldig fin tur for dem. Og det blir en fin opplevelse for meg også når jeg ser at de blir så takknemlige. De var kjempeglade, sier Andersen om turen som varte helt til i 14.30-tiden onsdag ettermiddag.

Les også: Private vil drive omsorgssenter for mindreårige asylsøkere

– God opplevelse

Videre forteller Andersen at han har vært i kontakt med Flyktningtjenesten i Tromsø, og at han i neste uke planlegger en ny busstur – da med de mindreårige asylsøkerne som bor på Tromsø mottakssenter.

– Bussturen ga mersmak og jeg håper vi får til en ny tur i neste uke. Å ha et så takknemlig publikum med seg er en veldig god opplevelse, sier driftslederen i Nobina.