Gourmet-lærlingene stakk av med seier i riksfinale

Tre elever fra Breivika VGS briljerte under mesterskapet som kårer Norges beste elever innen kokkefag, og stakk av med seieren i riksfinalen.

VINNERE: Madelen Rolland, Henriette Wist og Jon Erlend Matre vant riksfinalen. Begge foto: : Fredrik Ringe, Tine. 

LAGLEDER: Kokk Gunnar Jensen (bak) fra Mathallen i Tromsø har hjulpet elevene med menyen. 

nyheter

Etter å ha kvalifisert seg fra delfinalen i Trondheim i desember, stakk de tre tromsøelevene Jon Erlend Matre, Madelen Rolland og Henriette Wist fredag kveld av med seieren i det uoffisielle Norgesmesterskapet for matfagslærlinger, Tinecup. Cupen arrangeres av Tine og Norges Kokkemesteres Landsforening.

Hard konkurranse

Breivika-elevene konkurrerte mot fem andre lag, som også hadde kvalifisert seg gjennom delfinaler.

– Det var hard konkurranse i finalen. Nivået var høyt og det var noen intensive fire timer på kjøkkenet. Vi fikk bruke profesjonelle konkurransekjøkken som også brukes under det offisielle Norgesmesterskapet, sier Matre.

Wist var så nervøs at hun knapt fikk i seg næring før konkurransen.

– Jeg var så nervøs at jeg knapt spiste eller drakk noe som helst under hele konkurransedagen. Vi så ikke for oss at vi skulle klare å vinne hele konkurransen, men det er jo veldig morsomt, sier Wist.

Holdt på å gå galt

Men alt gikk ikke etter planen under finalen. Det viste seg at ismaskinen elevene skulle bruke til desserten var blitt ødelagt under transport.

– Vi fant ut at ismaskinen var ødelagt midt i konkurransen. Hele desserten holdt på å gå i vasken. Heldigvis hadde vi med tørris vi skulle bruke som dekorasjon, som vi istedenfor brukte til å lage isen. Og desserten ble helt perfekt. Dommerne fortalte at det var en av de beste dessertene de noen gang hadde smakt, og at den var bedre enn hva de hadde smakt i NM, forteller lærlingene.

Får stipend

Premien er et utviklingsstipend på 10.000 kroner, i tillegg til at elevene kan dra til hvilken som helst restaurant i Norge for å være kokkelærling.

De tre elevene har for øvrig også vært bidragsytere til matspalten til iTromsø.