Lørdag skrev iTromsø om Caroline Grønnbekk (26) som på vei hjem opplevde å bli trakassert av to menn en julinatt i fjor.

– Å ta folk på rumpa er ikke voldtekt, men det er ikke greit heller. Ingen skal finne seg i slik, sa Grønnbekk, som filmet deler av hendelsen og anmeldte mennene for vold.

Mons Bendixen, førsteamanuensis i sosialpsykologi ved NTNU, mener seksuell trakassering er en utfordring i samfunnet. Ifølge hans forskning har minst 60 prosent av elevene i videregående skole opplevd å bli trakassert på en eller annen måte.

– Det er en høy andel som opplever trakassering. Dette gjelder spesielt verbal trakassering. Det vanligste er at gutter trakasserer gutter, men det skjer selvfølgelig også mye mellom gutter og jenter. Noen bryr seg ikke om dette, mens andre opplever det som truende og blir redd, sier Bendixen.

Han påpeker videre at det finnes forskning som viser at seksuell trakassering kan ha helsemessige konsekvenser.

– Man finner helt klare sammenhenger til psykiske lidelser, som angst og depresjon. Det understreker alvoret i det.

Trakassering på byen

Ifølge Bendixen er hendelser som den Caroline Grønbekk fortalte om i lørdagens iTromsø ikke uvanlig.

– Det at jenter blir trakassert på byen skjer ganske ofte, og det kan føre til at noen føler seg utrygg. I denne situasjonen er det jo en åpenbar manglende forståelse for hva hun er interessert i. Slik jeg forstår det, så reagerer de med nedlatende kommentarer fordi hun ikke responderer slik de ønsker, sier Bendixen.

– I utgangspunktet kan det være at de var seksuelt interessert i henne. Men når de så hennes reaksjon, så burde de ha trukket seg unna. De fleste forstår det, legger han til.

Vil trene ungdom

Han mener at kunnskap om hvordan man ter seg i seksuelle settinger bør inn i skolen.

– Vi lærer om hvordan vi opptrer i selskaper og hvordan man skal kle seg i visse settinger, men det finnes ingen plattform for å lære hvordan man opptrer i det seksuelle «spillet». Det må ungdom selv finne ut av. Skolen er en fin arena å lære dette på, sier han.

– Vi jobber med å utvikle et opplegg for dette, men vi er ikke mål ennå. Gjennom øvelser og rollespill, kan man prøve seg fram i forskjellige situasjoner. Det er viktig at folk ikke blir krenket, og jeg tror vi kan trene unge mennesker i dette spillet, sier han.