SENTRUM: De syriske flyktningene takket lørdag Tromsøs befolkning for mottakelsen de har fått i byen. Det gjorde de på The Edge med dans og masse hjemmelaget mat fra Midtøsten. Hundrevis møtte opp, både barn, unge og voksne.

Les også: Carl (57) tok med seg 40 asylsøkere på sightseeing

Ønsker seg norske naboer

To av de syriske flyktningene som har bidratt med å lage mat er Sabah Kharbutlei og Wafaa Doydr. De kom til Tromsø for et år siden, og begge setter pris på hjelpen de har fått av tromsøværingene.

– Jeg bor ved siden av norske naboer, som har vært til stor hjelp. De har hjulpet til med hjemmelekser, og vært svært åpne, sier Doydr.

Kharbutlei har ingen norske naboer der hun bor.

– Jeg synes det er vanskeligere å bli kjent med tromsøværingene. Uten naboer er det vanskelig å finne felles arenaer å møtes på. Derfor er dette arrangementet så fint, hvor man kan møtes å bli kjent, og vise fram noe av vår kultur, forteller hun.

Initiativtaker er Eliana Lakis, som også sto bak som står bak innsamling av klær for flyktninger i september, da også på The Edge.

Les også: Viste solidaritet med flyktningene

Viktig møtearena

Lakis mener at arrangement som dette hvor nordmenn og flyktninger kan møtes er utrolig viktig.

– Vi må ta godt vare på verdiene våre, som likestilling, demokrati og integrering. Vi kan ikke tillate at vi blir splittet og at vi får ett «oss» og «dem». For å unngå det er vi nødt å møte hverandre.

Hotelldirektør for The Edge, Øyvind Alpenes, er helt enig.

– Hvis alt bare blir ordkrig i avisene og på nett mister vi det menneskelige elementet. Men om vi møtes ansikt til ansikt tror jeg at vi klarer å løse bra mange flere konflikter, sier han.

EKSOTISK: Det var et langbord med mat fra hele Midtøsten på The Edge